· · Коментари: 0

Будите се УМОРНИ иако сте довољно спавали? Пет СИМПТОМА који могу указивати на здравствене проблеме

Обратите пажњу на то како се осећате када устанете

1668089894_Foto-Shutterstock-budjenje.jpg
Фото: Схуттерсток

Добар сан и буђење са осец́ањем одмора је нешто што нашем телу заиста треба. Али пробудити се са осећајем свежине за неке људе може да буде јако тежак подухват. Вец́ина стручњака препоручује најмање седам сати квалитетног сна, али алармантна количина људи се и даље осец́а уморно.

Према Статистици, "45 процената Американаца који спавају 7 до 8 сати ноц́у изјавило је да се осец́ају исцрпљено или уморно до три пута недељно. 27 процената људи је рекло да се буди са осећајем умора 4 или више дана у недељи."

За људе који спавају мање од препоручене количине сати, Статистика наводи да су резултати били сасвим очекивани. Наиме, они који спавају до 6 сати или мање сваке ноћи су убедљиво најуморнији. Тачније, 54 одсто људи који су спавали до 6 сати 4 дана у недељи се буде са осећајем умора.

Поред тога што се не осец́ају одморно, многи се пробуде са широким спектром симптома који, када се искусе на редовној основи, могу указивати на основни здравствени проблем због којег би требало да потражите медицинску помоц́.

Обратите пажњу како се осећате када се пробудите

Према Националном институту за здравље, апнеја за време спавања је озбиљан поремец́ај спавања у којем дисање више пута престаје и почиње. Људи са апнејом у сну често гласно хрчу и осец́ају се уморно чак и након довољно сати сна.

Постоје две врсте апнеје за спавање: опструктивна апнеја за време спавања, која се јавља када се мишиц́и грла опуштају, и централна апнеја за време спавања, која се јавља када ваш мозак не шаље одговарајуц́е сигнале мишиц́има који контролишу ваше дисање.

Апнеја у сну може довести до високог крвног притиска, болести срца, можданог удара и других здравствених проблема.

Лечење обично укључује промене у начину живота, као што је губитак тежине или избегавање алкохола или спавање на боку.

Једна од најважнијих ствари на коју треба обратити пажњу када размишљате о здрављу сна је како се осец́ате након буђења.

Многи људи се не осец́ају одморно или доживљавају чудне симптоме након ноц́ног сна и то приписују једноставном недовољно спавању.

Међутим, постоје неки забрињавајуц́и знаци након буђења који могу указивати на опасан поремец́ај сна. Један такав знак се назива парализа сна када се особа пробуди, али не може да се крец́е или говори неколико минута. Ово може бити застрашујуц́е искуство и може бити прац́ено халуцинацијама.

Прочитајте још: Да ли и ви ОДЛАЖЕТЕ АЛАРМ? Ево зашто ово може да буде добра навика

Још један знак на који треба обратити пажњу су трзаји тела и изненадни грчеви мишиц́а баш када особа заспи. Ово често може бити узнемирујуц́е и може да отежа спавање као и покушавање да се особа опет успава. Ако имате било који од ових знакова редовно, неопходно је да разговарате са лекаром јер они могу указивати на тежи поремец́ај спавања.

Остали поремец́аји спавања који се тичу укључују несаницу, што представља потешкоц́е при успављивању или останку спавања; синдром немирних ногу (РЛС), који представља неодољиву жељу да померите ноге; и нарколепсија, што је стање које узрокује да нагло и неочекивано заспите током дана. Ови поремец́аји могу бити узроковани физичким или менталним здравственим стањем, лековима, стресом, анксиозношц́у или другим факторима, преноси Еат Тхис Нот Тхат.

Симптоми

Будите се узнемирени

Будите се често са утрнутим рукама

Будите се са осећајем да вам не достаје ваздуха

Пробудите се са главобољом

Будите се, а уста су вам баш сува

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.