Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЕЋАЊЕ

Данас се навршава 79 година од смрти Николе Тесле: Највећи геније 20. века остао је упамћенен по овој реченици

Научник Никола Тесла, који је највећи број проналазака остварио у САД чији је грађанин био готово 60 година, умро је на данашњи дан, 7. јануара 1943. године у Њујорку, у јеку Другог светског рата

1641379966_tesla.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Један од највећих умова 20. века, српски научник Никола Тесла, рођен је 1856. године у Смиљану у Лици, а преминуо 1943. као амерички грађанин.

Прочитајте још: Данас је Туциндан: Верује се да празник потиче из давних времена, а ДВЕ СТВАРИ би посебно требало да испоштујемо

Вест о његово смрти је обишла свет тек два дана касније, када је у хотелској соби где је живео као самац, пронађено његово беживотно тело. Теслин јубилеј у Америци ће ове године бити посвећен 130. години од његовог досељења у ту државу, 1884. године. Тим поводом ће бити откривена два споменика у Филаделфији и Вашингтону.

Теслина научна фондација из Филаделфије одржаће 11. јануара велику меморијалну конференцију на којој ће учествовати амерички научници, професори и обожаваоци српског генија, а главна тема биће "Увођење Николе Тесле у наставни план и програм САД и других држава света".

Урна премештена у Београд 1951.

Урна с Теслиним пепелом похрањена је најпре на гробљу у Њујорку, а пренета је у Београд 1951. године и отад се чува у Музеју Николе Тесле у Крунској улици. Међународни аеродром у Београду носи име Никола Тесла, а његовим именом названи су Електротехнички институт у Београду који је основан 1936, средња техничка школа, библиотека Универзитета у Нишу, две термоелектране у Србији…

У Београду су споменици Тесли постављени испред зграде техничких факултета на Булеверу краља Александра у Београду, на аеродрому Никола Тесла у Београду. Тесла има споменик у Ужицу, код једне од најстаријих хидроелектрана на свету Ðетиње, као и у кругу бивше фабрике сијалица у Панчеву.

У САД су досад подигнута четири споменика Николи Тесли. Први споменик подигнут му је на Нијагариним водопадима 1976. године као реплика дела Франа Кршинића, споменика у Београду, постављеног испред техничких факултета на Булевару краља Александра. У Њујорку, на Менхетну, у порти српске цркве Светог Саве је подигнута биста Николе Тесле.

Крајем октобра прошле године председник Србије Томислав Николић открио је споменик Тесли испред лабораторије у Шорхему у Њујорку, дело Николе Коке Јанковића, члана Српске академије наука и уметности.

Четврти Теслин споменик у САД откривен је пред сам крај године у Силиконској долини у самом центру града Пало Алто. Статуа у бронзи са сребрним преливом приказује Теслу у природној величини, а аутор је калифорнијски уметник Тери Гајер.

Прочитајте још: "Лабрадор је осетио да имам РАК ДОЈКЕ": Ана тврди да јој је љубимац СПАСАО ЖИВОТ (ФОТО)

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, тада Војна граница (Војна крајина) у склопу Аустрије, данас Република Хрватска.

Никола Тесла је често изговарао једну реченицу

- Оно што је њега носило кроз живот јесу ти млечни производи, млечне прерађевине, мед, понеки коњак, односно виски, мало вина, али све с мером. Значи Никола Тесла је јео два пут дневно, било да је био у Смиљану, у Европи, у Америци. И оно што је Тесла говорио свима - Немојте се преједати и немојте журити на онај свијет-  рекао  је Стојанић који се последњих 20 година бави истраживањем о Николи Тесни и његовим јеловником.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas