Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас су МИХОЉСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Уделите милостињу у храни и пићу, а ево шта шта морате однети у цркву за помен најближима

Верници Српске Православне Цркве данас се сећају драгих покојника и обилазе њихове гробове

1633631842_Depositphotos_26864529_S.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

Српска Православна Црква и њени верници широм света данас обележавају Михољске задушнице, које су увек суботом, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. Тог дана у цркви се служи заупокојена литургија на којој се читају имена упокојених православних хришћана, а верници који су у прилици обилазе гробове својих најближих чланова породице и пријатеља.

Прочитајте још: Када се завршава ретроградни Меркур? Чувајте се ТРИ датума у октобру, а онда следи УСПЕХ

Према народним обичајима, на данашњи дан се излази на гробље, пале свеће за покој душе умрле особе, обавља парастос или помен, освештава се жито и уређује гроб.

​Молитва за упокојене
Помени, Господе, оце и браћу, мајке и сестре нашеуснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери,и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично,што сагрешише речју, или делом, или мишљу.Усели их у места светла,у места свежине, у места одмора,одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање,где гледање Лица Твогавесели све од века свете Твоје.Даруј им Царство Твојеи учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима,и наслађивање у Твом бесконачноми блаженом животу.Јер си Ти живот, и васкрсењеи покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимоса беспочетним Твојим Оцеми Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом,сада и увек и у векове векова. Амин.

Ако су гробови ваших најмилијих далеко, свећу за покој душе намените и запалите у цркви.

Прочитајте још: Месечни хороскоп до 22. октобра: Вагу ЛАЖУ, Бик је окружен НЕВЕРОМ, а једна знак деобија ШАНСУ ЖИВОТА

Обичај је и да се на Задушнице, на дан када се сећа на умрле, дели милостиња сиромашнима, пре свега храна и пиће.

Задушнице увек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Црквена литургија

У Цркви се на задушнице помињу и речи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова: “Помозите покојнима и помињите их. Не оклевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих”.

Прочитајте још: Ретроградни Меркур враћа СТАРУ ЉУБАВ и бивше пријатеље: Ослоните се на ИНТУИЦИЈУ

У цркву на литургију потребно је понети:

  • мало куваног жита
  • мало црног вина
  • малу свећу за жито
  • свећица за сваког упокојеног или једна већа за све
  • списак имена ваших упокојених рођака и пријатеља
  • скроман новчани прилог према својим могућностима

Жито нас символично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је символ смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

Прочитајте још: Један хороскопски знак измишља ПРОБЛЕМЕ, али има савршен УКУС, да ли сте ви тај?

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.
Свећа је символ светлости Христове. Он је рекао: „Ја сам светлост свету." Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas