Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas su MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Udelite milostinju u hrani i piću, a evo šta šta morate odneti u crkvu za pomen najbližima

Vernici Srpske Pravoslavne Crkve danas se sećaju dragih pokojnika i obilaze njihove grobove

1633631842_Depositphotos_26864529_S.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici širom sveta danas obeležavaju Miholjske zadušnice, koje su uvek subotom, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih. Tog dana u crkvi se služi zaupokojena liturgija na kojoj se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana, a vernici koji su u prilici obilaze grobove svojih najbližih članova porodice i prijatelja.

Pročitajte još: Kada se završava retrogradni Merkur? Čuvajte se TRI datuma u oktobru, a onda sledi USPEH

Prema narodnim običajima, na današnji dan se izlazi na groblje, pale sveće za pokoj duše umrle osobe, obavlja parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

​Molitva za upokojene
Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre našeusnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri,i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično,što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.Useli ih u mesta svetla,u mesta svežine, u mesta odmora,odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,gde gledanje Lica Tvogaveseli sve od veka svete Tvoje.Daruj im Carstvo Tvojei učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,i naslađivanje u Tvom beskonačnomi blaženom životu.Jer si Ti život, i vaskrsenjei pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimosa bespočetnim Tvojim Ocemi Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom,sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ako su grobovi vaših najmilijih daleko, sveću za pokoj duše namenite i zapalite u crkvi.

Pročitajte još: Mesečni horoskop do 22. oktobra: Vagu LAŽU, Bik je okružen NEVEROM, a jedna znak deobija ŠANSU ŽIVOTA

Običaj je i da se na Zadušnice, na dan kada se seća na umrle, deli milostinja siromašnima, pre svega hrana i piće.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Crkvena liturgija

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Pročitajte još: Retrogradni Merkur vraća STARU LJUBAV i bivše prijatelje: Oslonite se na INTUICIJU

U crkvu na liturgiju potrebno je poneti:

  • malo kuvanog žita
  • malo crnog vina
  • malu sveću za žito
  • svećica za svakog upokojenog ili jedna veća za sve
  • spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja
  • skroman novčani prilog prema svojim mogućnostima

Žito nas simvolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simvol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Pročitajte još: Jedan horoskopski znak izmišlja PROBLEME, ali ima savršen UKUS, da li ste vi taj?

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.
Sveća je simvol svetlosti Hristove. On je rekao: „Ja sam svetlost svetu." Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas