Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осам предности плакања: Ево зашто би требало да плачемо ако нам се плаче

Исказивање емоција плакањем може да има вишеструке користи

1697019901_shutterstock_1171006279.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Током одрастања, многи људи добију и саживе се са поруком да је плач знак слабости. Они затрпавају своја осећања, без обзира колико снажна или штетна могу бити. Ипак, стручњаци за ментално здравље кажу да је важно бити у стању да пустите сузе да потеку, посебно у случајевима када су емоције интензивне. Предности доброг плакања су јасне и документоване, кажу, а заустављање суза може вам заправо нанети штету.

„Сузе су парадокс природе — манифестација рањивости и сведочанство о снази. Оне помажу у кретању кроз безброј емоција које људи доживљавају и нуде физиолошке предности које наглашавају дубоку интеракцију између тела и ума“, каже психијатар и терапеут Рајан Султан. Он додаје да прихватање терапијског чина плакања, у правом окружењу, може утрти пут ка емоционалном благостању.

Питате се шта добијате пуштајући сузе да теку?

1. Плакање пружа емоционално ослобађање

Када осећате интензивне емоције — тугу, бес или чак радост — природно је да желите да изразите та осећања. Такође је природно осећати олакшање због тога. Терапеуткиња Таниа Паредес каже да баш као што храна пружа физичко олакшање када сте гладни, плач представља физичко олакшање када сте преплављени емоцијама.

"Плакање служи као природно емоционално ослобађање за нагомилана осећања. Ово ослобађање може довести до онога што се зове катарзични ефекат, где се осећа олакшање и чишћење након доброг плача", објашњава Бају Прихандито, лајф коуч . "Не ради се само о ослобађању негативних емоција; то је процес чишћења који отвара простор за обновљену емоционалну отпорност."

2. Подстиче саморегулацију и умирење

Као одојчад и мала деца, учимо да сами себе умиримо када доживљавамо негативне емоције. Како се испоставило, ово је важна способност коју би требало да имамо и у одраслом добу.
„Плакање може бити самоумирујуће“, каже Султан, објашњавајући да стимулише производњу и ослобађање ендорфина. Након плача, људи се често осећају смиреније и емоције су им боље регилисане.
Психијатар додаје да поред тренутног олакшања проливања суза, плач може довести до трајног побољшања расположења стимулацијом парасимпатичког нервног система (ПНС). ПНС помаже телу да се одмара и обради емоције, у суштини помаже у опуштању и опоравку након стресног догађаја.

3. Плакање ојачава повезаност

Када дозволите другима да вас виде како плачете, то може послужити као облик комуникације. "Плакање у присуству других такође може створити осећај јединства и међусобне подршке. То је невербална комуникација којом преносимо нашу рањивост, а као одговор, други ће често показати емпатију, разумевање и подршку", каже Прихандито.

Ово искрено показивање емоција може на крају помоћи продубљивању веза између људи. „У еволуционом смислу, показивање рањивости и добијање подршке јачају друштвене везе и промовишу групну кохезију“, напомиње Султан.

4. Побољшава менталну јасноћу

Када су емоције на врхунцу, може нам бити тешко да јасно размишљамо. Ослобађањем дела интензивних емоција кроз плач, „ум је често мање оптерећен негативним мислима и мисаоним петљама“, објашњава Прихандито. „Овај процес омогућава јасније, фокусираније размишљање, нудећи свежу перспективу и обновљену енергију за суочавање са животним изазовима“, каже Бају Прихандито, лајф коуч. "То је природан механизам који помаже у обнављању наше емоционалне равнотеже и помаже нам да се суочимо са изазовима са смиреним и јасним умом."

5. Повећава самосвест и способност решавања проблема

Када се осећате слободним да признате и изразите своје емоције, слободно их и истражујете. „Размишљање о разлозима који стоје иза суза може довести до повећане самосвести, бољег разумевања личних покретача и емоција“, каже Султан. "Ова интроспекција може додатно помоћи у решавању проблема, омогућавајући појединцима да се позабаве основним проблемима који су изазвали невољу."
Паредес се слаже да плач делује као нека врста система упозорења да нешто дубоко утиче на нас: “Обично почињемо да се питамо 'Зашто плачем?' Онда прелазимо на корекције или решавање проблема."

6. Кроз сузе се ослобађају хормони стреса

Нису све сузе исте - емоционалне сузе садрже више нивое хормона стреса, укључујући адренокортикотропни хормон (АЦТХ) и леу-енкефалин, објашњавају стручњаци. Када плачете због туге или беса, ваше тело користи сузе како би помогло телу да избаци ове хормоне и врати се у стабилније физиолошко стање.„Плач се, дакле, може посматрати као процес детоксикације где тело избацује ове хемикалије, смањујући ниво стреса у телу“, каже Султан.

7. Плакање повећава ниво емпатије

Студија из 2017. објављена у часопису ЦНС Спецтрумс открила је још једну изненађујућу корист од плакања: они који су у стању да изразе своје емоције кроз сузе су емпатичнији према другима. Студија је пратила 475 људи који су изјавили да су изгубили способност да плачу и упоредила ту групу са 179 људи са просечном учесталошћу плача. Група која није плакала имала је мање шансе да разуме и дели осећања других и већа је вероватноћа да ће имати избегавајући стил везивања, закључује студија.

8. Олакшање физичког бола

Када плачете, ваше тело ослобађа хормон окситоцин, који може помоћи у смањењу осећаја бола, преноси Харвард Хеалтх Публисхинг.

„Сузе услед физичког бола садрже другачији хемијски састав и могу деловати као природни лек против болова“, потврђује др Брандон Сантан, саветник за ментално здравље. "Када плачемо, наша тела ослобађају ендорфине, природне хемикалије за добро осећање које могу помоћи у смањењу физичког и емоционалног бола. Као резултат тога, неки људи проналазе олакшање од физичког и емоционалног бола након доброг плача."

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas