Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три знака да су вас неки људи емоционално исцрпели: Ево како да се носите са тим

Често говоримо о томе како емотивно сагоревање може да утиче на наше односе, али је и обрнуто – односи са онима око нас могу нас довести до сагоревања.

1696061161_shutterstock_714722470.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Склони смо да нормализујемо сагоревање. Губимо концентрацију, осећамо се све уморније и више немамо миран сан. Иста ствар се дешава и са токсичним везама, које вас мало по мало исцрпљују и узимају вам енергију.

Односи који изазивају сагоревање лебде у сивој зони токсичности. Шенон Томас, терапеут и аутор књиге "Исцељење од скривеног злостављања" каже: "Ми заправо не повезујемо сагоревање са одређеним односом у нашим животима, јер су односи ствар наше воље; бирамо да будемо у њима, док нам се, чак и као предузетницима, намећу захтеви за рад".

Ево неких од невидљивих начина на које наши односи доводе до исцрпљености:

1. Поништавање осећања

"Гаслигхтинг" је облик манипулације којом неко поништава ваша осећања и покушава да вас убеди да ваша стварност није стварна. Мислите ли да сте превише паметни да би вам се ово догодило? Ова техника ради у тандему са изолацијом. Токсична особа никада неће рећи очигледне ствари попут: "Не желим да излазиш са X." Уместо тога, она ће имати суптилнији приступ, покушавајући да вас окрене против некога: "Он је то рекао. Није баш паметан, зар не?". Мало по мало, то ће утицати на то да састанак са дотичном особом повежете са лошим резултатом. Затим, док се изолујете, токсична особа почиње да се игра вашим умом. Џонатан Маршал, психолог, каже да када су наша осећања поништена, наш мозак мора да разреши несклад између стварности какву познајемо и стварности каква неко инсистира да јесте. Ово сагорева много енергије, што доводи до исцрпљености.

2. Лишава вас сна

Томас примећује да токсичне особе често започињу свађе пре спавања или пробуде своју жртву свађом. "Често предлажем својим клијентима да замисле да је сан начин да напуне своје батерије, као што ми пунимо телефон; без квалитетног сна, будимо се са већ испражњеном батеријом. Када не спавате добро, а неко се сваки дан поиграва вашим умом, још мање сте способни да останете чврсти у својим позицијама. Идете у кревет љути, уместо да уђете у стање опуштености, било зато што предвиђате још једну свађу или још увек у мислима "промишљате" дискусију коју сте водили пре неки дан.

Томас каже да манипулатори повећавају ниво стреса тако што захтевају стални контакт, инсистирајући на хитној пажњи. Жонглирајући њиховим захтевима за пажњом и свакодневним задацима, брзо ћете доћи до исцрпљености.

3. Прогоне вас као духови

Токсичне особе изазивају сагоревање чак и након што се веза заврши. Упркос границама које сте поставили, као што су прекид или смањење контакта, они користе изговоре попут "Недостајао си ми" или траже услуге да поново уђу у ваш простор. Често ће покушати да вас натерају да се осећате кривим или посрамљеним или ће преузети улогу спасиоца. Њихове жртве криве себе јер "препознају своје недостатке и имају вештине саморефлексије – које се искоришћавају", каже Томас.

Маршал додаје да се у односима отварамо, у суштини постајемо рањиви као деца. Наставља се динамика моћи родитељ-дете, а специјалиста каже да смо, на одређеном нивоу, хипнотисани мислећи да смо криви.

Шта да радите?

Слушајте своју интуицију. Не дозволите да вас неко убеди да је увек у праву, већ покушајте да изнесете своје мишљење и судове. Ослоните се на свој инстикт када доносите одлуке и комуницирате са другима.

Престаните да кривите себе. Изађите из зачараног круга кривице, који вероватно води порекло из детињства. Нисте више дете које треба грдити. Ви сте претпостављена одрасла особа, која уме да препозна своје грешке и која може да доноси боље одлуке у будућности. Запамтите: када сте љути на себе, не треба вам казна, већ више саосећања. Понудите себи љубазност и емпатију коју пружате онима око себе и не дозволите никоме да вас убеђује да "заслужујете да се осећате лоше".

Поново се повежите са собом. Односи који доводе до сагоревања нагризају наш осећај личности – наше страсти, личност и сврху. Токсични људи често бришу ове делове нас, претварајући се да је то за наше добро. То им је врло лако, посебно ако се поставе у позицију супериорности кроз године, искуство или друштвени статус. Трудите се да се уместо негативним људима окружите са онима који вас подржавају и подстичу на раст.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas