Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Зашто смо "ЛУДИ" за ПУЦКЕТАВОМ ФОЛИЈОМ?

Пуцкетање балончића на пластичној фолији једно је од омиљених активности широм света.

1623143401_plastic-5436251_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Произвођач пуцкетаве фолије "Bubble Wrap", која се користи за паковање ломљивих ствари, пре неколико година објавио је да прави нову верзију која неће пуцкати.

Обожаватељи ове фолије били су разочарани, све док произвођач није објаснио да ће се у новој верзији ваздух селити из једног мехучића у други, и да ће "игра пуцкетања" заправо трајати „заувек“.

Прочитајте још: ПАРФЕМ није само да лепо миришете, он буди УСПОМЕНЕ и има још НЕВЕРОВАТНИХ предности

Зашто људи широм света воле да пуцкетају балончиће на овој фолији?

Кејтлин Дилон, професорка психологије на колеџу "Вестерн Нова Енглеска", објавила је студију о уживању у пуцкетању ове фолије још 90-их година.

Иако је то лагана тема за једно научно истраживање, у свом раду Дилон јој даје тежину цитирајући књигу из 70-их о смирујућим моћима додира.

„У античкој Грчкој је било уобичајено и још увек је у једном делу Азије – људи носе са собом неки камен глатке површине, или ц́илибар или жад. Пријатан осећај додиривања глатког камена има смирујући ефекат. Бројанице код религиозних хришћана праве сличан ефекат“, пише Дилон и додаје да када упослимо руке ручним радом, попут веза, опуштамо се. Исто важи и за пуцкетаву фолију.

Прочитајте још: БЕСПЛАТНО подигните температуру у дому за 5 степени овим ФАНТАСТИЧНИМ триком (ВИДЕО)

Њено истраживање је показало да су студенти који су испуцкали две фолије били много смиренији и буднији. Такође, они су имали луцидније реакције и боље су доносили одлуке.

Пуцкетање фолије смањује стрес

Ослањајујући се на теорију Роберта Е. Тајера, психолога који се бавио биолошким објашњењем расположења, Дилон тврди да је паралисаност сасвим природна људска реакција на стрес. Када нам прети реална опасност, то помаже јер имамо времена да одлучимо шта ћемо урадити – борити се или побећи.

Слична ствар се дешава и када смо нервозни или под стресом, па су ситни, нервозни покрети као што су лупкање прстима, мрдање ноге или пуцкање фолије начини да мишићна напетост попусти, чиме се смањује и ниво стреса.

„То је компулсивна ствар. Виђала сам секретарице које се свађају због пуцкетаве фолије. Очигледно је адиктивна и сви је желе“, закључила је Дилон.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas