Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТОП ФОРМА

Нутрициониста Јасмина Ристивојевић препоручује пролећни детокс: Без гладовања до витке линије

Пролеће је идеално време да променимо навике и да се вратимо у топ-форму, а услов за постизање и очување здравља је разноврсна и избалансирана исхрана.

1616161218_Depositphotos_227009798_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Нутрициониста дијететичар Јасмина Ристивојевић истиче да је ово одличан период за детоксикацију организма, али и за ослобађање од сувишних килограма. Једноличну зимску исхрану, богату засићеним масним киселинама и термички обрађеним поврћем, потребно је заменити повећаним уносом свежег воћа и поврћа, уз обавезно конзумирање житарица.

Прочитајте још: Која физичка активност сагорева највише калорија? Заборавите шетњу и купите рукавице за БОКС

- Предност дајте јечму, просу, хељди и ражи, а смањите употребу производа од белог пшеничног брашна - каже нутрициониста. -

Једите поврће, ротквице и јабуке, али и рибу.

Што чешће конзумирајте поврће, посебно зелено лиснато које можете зачинити свежим кореном ђумбира, а у јеловник уврстите и намирнице попут рена, целера, цвекле, шаргарепе, ротквица и келерабе.

Редовно једите белу рибу Фото: Депозит

Нека ваш избор буду јабуке и друго сочно, свеже воће, али и оно суво. Млечни производи са смањеним садржајем масти такође треба да буду заступљени у исхрани, црвено месо два-три пута недељно, баш као и риба.

Воће пре, а не после јела!
Воће немојте да конзумирате после оброка, већ пола сата пре јела или бар два сата после тога - као засебан оброк.

Два пута седмично конзумирајте махунасто поврће или комбинацију житарица и млечних производа. Избор правих намирница је кључ успеха, али је важна и њихова комбинација.

Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

- Осим правилног избора намирница, битна је и количина конзумиране хране - истиче Јасмина Ристивојевић.

Већина људи је изгубила прави осећај ситости!

Већина људи је изгубила прави осећај ситости, па након преобилног оброка осећа тежину у желуцу, односно тромост. Требало би да је супротно, храна је ту да нас испуни енергијом.

Млеко и риба никада!
Млечне производе никако не једите уз месо или рибу, већ у комбинацији са хлебом и другим житарицама.

 

Не тражите утеху у слаткишима...

Када је добро избалансирана, наш организам мање тражи шећер. Имаћемо израженију потребу за слаткишима ако прескачемо оброке и правимо превелик размак између њих, или ако се преједемо. Присутан је психолошки моменат, када тражимо утеху у слаткишима.

Прочитајте још: Ових пет вежби треба да раде сви који седе испред компјутера, а нарочито они које боле колена

Уравнотежена и правилна исхрана у комбинацији са рекреацијом представљају пут ка бољем и дугорочном здрављу. Једно без другог не даје одговарајуће резултате.

- Све треба добро комбиновати у складу са обавезама, како би особа која реши да промени принцип исхране и уведе физичку активност то могла да уради без оптерећења - наглашава Јасмина Ристивојевић. - Ако префорсирамо организам, ефекат ће бити кратак јер ће нам брзо досадити да се придржавамо правила. Живимо брзо, немамо много времена за себе, тако да је важно направити баланс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas