· · Коментари: 0
ВИТКЕ

Ових пет вежби треба да раде сви који седе испред компјутера, а нарочито они које боле колена

Сви који највежи део дана проведу у седећем положају треба редовно да вежбају лаке вежбе за колена.

1614071627_Depositphotos_8649242_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Бол у колену неминован је пратилац старења, јер је "трошење" хрскавице део природног дегенеративног процеса. Да би се ово непријатно стање избегло и да би се процес пропадања колена зауставио што је могуће више, прва и основна терапија је јачање мишића који окружују колена.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Граница бола?
Вежбајте само до границе бола, а ако осетите већи бол, обавезно престаните и потражите помоћ лекара.

Уз чврсту потпору зглоб колена бива фиксиран на месту и не може да дође до старачког кривљења ногу. Уз то, постаћете много покретнији, а самим тим и виталнији.

Вежбе су безбедне за све.

Предлажемо вам неке од најбољих вежби за јачање мускулатуре колена. Оне су безбедне за већину, али ипак будите опрезни.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Получучањ

Ослањајући се на наслон столице или кревета, спустите се у получучањ. Леђа су све време исправљена и затегнута, а карлица фиксирана и не помера се. Немојте дубоко да се спустите у получучањ, јер то може да проузрокује бол у колену. Поновите вежбу 10 пута.

"Гурање" подлоге
Седите на равну подлогу испружених ногу. Из овог почетног положаја покушајте коленом да "гурате" подлогу затежући мишиће бутине. Вежбу поновите десетак пута.

Лопта између ногу

Седите на под. Ослоните се на шаке, а ноге опружите. Између колена поставите мању лопту. Стискајте коленима лопту и задржите је стиснуту три секунде. Поновите 10 пута.

Вежбе понављајте 10 пута, до границе бола.

Отварање кукова

Лезите на под, а ноге подигните увис па их савијте док потколенице не буду под правим углом у односу на подлогу. Из тог положаја "оборите" колена у страну. Задржите отворене кукове три секунде па вратите у првобитан положај. Поновите 10 пута.

Прочитајте још: Грчење мишића је сигнал упозорења које шаље тело: Ево када треба хитно отићи код лекара

На ивици кревета

Седите на ивицу кревета или столице. Неопходно је да ноге висе. Затегните леђа. Полако подижите једну ногу док је потпуне не опружите затежући мишиће бутине и потколенице. Ногу у опруженом и затегнутом положају задржите три секунде, затим је спустите, па исто поновите опружањем друге ноге. Урадите 10 понављања за једну и другу ногу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.