· · Коментари: 0

Вежбе за КАНЦЕЛАРИЈСКИМ СТОЛОМ: Предуго седење је ОПАСНО, док сте на послу практикујте ОВЕ ВЕЖБЕ!

Да ли ваш рад узрокује физички бол? Физичке тегобе у вези са радом нису ограничене само на грађевинарство. Могу се појавити у свим врстама индустрија и радних окружења, укључујући канцеларијске просторе. Истраживања показују да понављајући покрети, лоше држање и останак у истом положају могу узроковати или погоршати мишићно-скелетни поремећај.

1648797682_vezbe-za-radnim-stolom.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Бацк Интеллигенце

Навике које градимо за столом, посебно док седимо, могу допринети нелагодности и здравственим проблемима, укључујући: бол у врату и раменима, гојазност, мишићно-коштане поремећаје, стрес, бол у крстима, итд. 

Прочитајте још: Вежбе за рамена: Ослободите се напетости након дуготрајног седења (ВИДЕО)

Према клиници Мејо, више од четири сата дневно за екраном може повећати ризик од смрти из било ког разлога за 50 процената. Такође постоји ризик од 125 процената за кардиоваскуларне болести. 

Добра вест је да је кретање или истезање може да вам помогне и пререасте постепено у навику. За почетак, можете подесити тајмер да вас подсети да брзо прошетате или се истегнете. Ако сте у стисци са временом, постоје чак и одређене вежбе које можете да урадите за својим столом. 

Не заборавите да дишете нормално током истезања и никада не задржавајте дах. Са сваким истезањем, можда ћете бити флексибилнији. Не идите даље него што је удобно. Ово су вежбе за истезање за вашим столом! 

Истезање трицепса

Подигните руку и савијте је тако да вам рука досеже супротну страну. Користите другу руку и повуците лакат према глави. Држите 10 до 30 секунди.Поновите на другој страни.

Истезање испруженом руком изнад главе 

Испружите сваку руку изнад главе. Посегните на супротну страну. Држите 10 до 30 секунди. Поновите на другој страни.

Истезање горњег дела тела и руку

Истезање горњег дела тела и руку Спојите руке изнад главе са длановима окренутим ка споља. Гурните руке горе, истежући се према горе. Задржите позу 10 до 30 секунди.

Истезање торза

Истезање рамена или прсног мишића Спојите руке иза леђа. Гурните груди напоље и подигните браду. Задржите позу 10 до 30 секунди.

Истезање напред

Спојите руке испред себе и спустите главу у линији са рукама. Притисните напред и држите 10 до 30 секунди.

 

Истезање трупа или ротација трупа

Држите ноге чврсто на земљи, окренуте напред. Окрените горњи део тела у правцу руке која лежи на наслону ваше столице. Задржите позу 10 до 30 секунди. Поновите на другој страни.

Истезање ногу и колена: 

Загрлите једно по једно колено, повлачећи га према грудима. Задржите позу 10 до 30 секунди.

Истезање тетива на коленима: 

Док седите, испружите једну ногу ка споља. Досегните прсте на ногама. Држите 10 до 30 секунди. Поновите на другој страни. Обавезно ово радите једну по једну ногу, јер извођење ове вежбе са обе ноге може изазвати проблеме са леђима.

Истезање главе и рамена


Подигните оба рамена ођедном према ушима. Спустите их и поновите 10 пута.

Истезање врата 

Опустите се и нагните главу напред. Полако окрените на једну страну и држите 10 секунди. Поновите на другој страни. Поново се опустите и подигните браду назад у почетни положај. Урадите ово три пута за сваки правац.

Истезање главе на страну 

 

Нежно повуците главу према сваком рамену док се не осети лагано истезање. Задржите позу 10 до 15 секунди. Наизменично једном на свакој страни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.