Oglas
· · Komentari: 0

Vežbe za KANCELARIJSKIM STOLOM: Predugo sedenje je OPASNO, dok ste na poslu praktikujte OVE VEŽBE!

Da li vaš rad uzrokuje fizički bol? Fizičke tegobe u vezi sa radom nisu ograničene samo na građevinarstvo. Mogu se pojaviti u svim vrstama industrija i radnih okruženja, uključujući kancelarijske prostore. Istraživanja pokazuju da ponavljajući pokreti, loše držanje i ostanak u istom položaju mogu uzrokovati ili pogoršati mišićno-skeletni poremećaj.

1648797682_vezbe-za-radnim-stolom.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Back Intelligence
Oglas

Navike koje gradimo za stolom, posebno dok sedimo, mogu doprineti nelagodnosti i zdravstvenim problemima, uključujući: bol u vratu i ramenima, gojaznost, mišićno-koštane poremećaje, stres, bol u krstima, itd. 

Pročitajte još: Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja (VIDEO)

Prema klinici Mejo, više od četiri sata dnevno za ekranom može povećati rizik od smrti iz bilo kog razloga za 50 procenata. Takođe postoji rizik od 125 procenata za kardiovaskularne bolesti. 

Dobra vest je da je kretanje ili istezanje može da vam pomogne i prereaste postepeno u naviku. Za početak, možete podesiti tajmer da vas podseti da brzo prošetate ili se istegnete. Ako ste u stisci sa vremenom, postoje čak i određene vežbe koje možete da uradite za svojim stolom. 

Ne zaboravite da dišete normalno tokom istezanja i nikada ne zadržavajte dah. Sa svakim istezanjem, možda ćete biti fleksibilniji. Ne idite dalje nego što je udobno. Ovo su vežbe za istezanje za vašim stolom! 

Istezanje tricepsa

Podignite ruku i savijte je tako da vam ruka doseže suprotnu stranu. Koristite drugu ruku i povucite lakat prema glavi. Držite 10 do 30 sekundi.Ponovite na drugoj strani.

Istezanje ispruženom rukom iznad glave 

Ispružite svaku ruku iznad glave. Posegnite na suprotnu stranu. Držite 10 do 30 sekundi. Ponovite na drugoj strani.

Istezanje gornjeg dela tela i ruku

Istezanje gornjeg dela tela i ruku Spojite ruke iznad glave sa dlanovima okrenutim ka spolja. Gurnite ruke gore, istežući se prema gore. Zadržite pozu 10 do 30 sekundi.

Istezanje torza

Istezanje ramena ili prsnog mišića Spojite ruke iza leđa. Gurnite grudi napolje i podignite bradu. Zadržite pozu 10 do 30 sekundi.

Istezanje napred

Spojite ruke ispred sebe i spustite glavu u liniji sa rukama. Pritisnite napred i držite 10 do 30 sekundi.

 

Istezanje trupa ili rotacija trupa

Držite noge čvrsto na zemlji, okrenute napred. Okrenite gornji deo tela u pravcu ruke koja leži na naslonu vaše stolice. Zadržite pozu 10 do 30 sekundi. Ponovite na drugoj strani.

Istezanje nogu i kolena: 

Zagrlite jedno po jedno koleno, povlačeći ga prema grudima. Zadržite pozu 10 do 30 sekundi.

Istezanje tetiva na kolenima: 

Dok sedite, ispružite jednu nogu ka spolja. Dosegnite prste na nogama. Držite 10 do 30 sekundi. Ponovite na drugoj strani. Obavezno ovo radite jednu po jednu nogu, jer izvođenje ove vežbe sa obe noge može izazvati probleme sa leđima.

Istezanje glave i ramena


Podignite oba ramena odjednom prema ušima. Spustite ih i ponovite 10 puta.

Istezanje vrata 

Opustite se i nagnite glavu napred. Polako okrenite na jednu stranu i držite 10 sekundi. Ponovite na drugoj strani. Ponovo se opustite i podignite bradu nazad u početni položaj. Uradite ovo tri puta za svaki pravac.

Istezanje glave na stranu 

 

Nežno povucite glavu prema svakom ramenu dok se ne oseti lagano istezanje. Zadržite pozu 10 do 15 sekundi. Naizmenično jednom na svakoj strani.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas