Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Пет важних разлога због којих би требало да ПОВЕЋАМО УНОС РИБЕ током зиме

Разлози због којих би требало да зими повећамо унос рибе.

1643549055_food-g999fa58d7_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Јача имуни систем

Снажан имунитет нам је потребан током целе године, али највише, наравно, зими. Риба је богата селеном, који има моц́на својства за јачање имунитета. Са недостатком овог минерала, имунолошки одговор организма је успорен, немамо времена да одговоримо на "напад" вируса, услед чега се разболимо. Селен стимулише производњу имуноглобулина и штити тело од вируса и бактерија које изазивају болести. Генерално, минерал се налази у свим врстама рибе и морских плодова, али беле сорте садрже највише.

Прочитајте још: ДИЈАБЕТЕС: Откривено је пиће које изазива "ЗНАЧАЈАН" пад нивоа шећера у крви

Стимулише функцију мозга

Када је напољу сиво, хладно и скоро све време мрак, може бити изузетно тешко концентрисати се на посао. Задатак може бити олакшан редовном конзумацијом рибе, која је необично богата омега-3 киселинама. Научно доказано, ове корисне масти су неопходне за изградњу мембрана у можданим ц́елијама, као и за спречавање инфламаторних реакција и смањење оксидативног стреса. Они значајно побољшавају памц́ење, концентрацију и перформансе. Упркос чињеници да се омега-3 налазе у било којој риби, стручњаци препоручују да зими обратите пажњу на масне сорте.

Штити срце

Омега-3 киселине су прави хероји. Оне су невероватно корисни не само за мозак, вец́ и за срце. Јачају срчани мишиц́, чине судове еластичнијим, спречавајуц́и њихову калцификацију. Поред тога, омега помаже у контроли нивоа холестерола у крви: инхибира производњу „лошег“ холестерола и стимулише производњу „доброг“ холестерола, чиме се обезбеђује ефикасна превенција кардиоваскуларних болести.

Побољшава стање коже

Исте омега-3 киселине имају још једно дивно својство: значајно повец́авају биорасположивост витамина А. За разлику од биљних извора, где се налази у облику бета-каротена, који се мора претворити у витамин А, у масној риби је вец́ спреман за употребу у облику ретинола. Ретинол је познат као кључ за здраву и младалачку кожу: храни, бори се против несавршености и успорава процес старења.

Прочитајте још: Смирује ЖЕЛУДАЦ, обнавља СЛУЗОКОЖУ : Припремите семе ЛАНА на овај начин и прочистите организам (РЕЦЕПТ)

Побољшава сан

Зими многи од нас доживљавају депресију. Да бисте се осец́али боље, морате довољно спавати. Здрав сан је нераскидиво повезан са количином витамина Д у телу, који у хладној сезони недостаје многима. Редовно конзумирање рибе може вам помоц́и да надокнадите недостатак витамина Д и нормализујете сан, чинец́и да  осец́ате више енергије током дана.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas