Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
природа

Семенке будневе, цитруси... намирнице које могу да помогну код проблема са ХИПЕРТЕНЗИЈОМ

Процењује се да у нашој земљи свака десета особа пати од хипертензије тј. повишеног крвног притиска.

1615833765_Depositphotos_31437249_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

 У свету ову болест има више од милијарду људи. Повишен крвни притисак се лечи различитим лековима, али могуће га је смањити и променом начина живота, а пре свега навика у исхрани.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Семенке бундеве
Семенке бундеве садрже високу концентрацију хранљивих материја неопходних за контролу висине крвног притиска. У њима има доста магнезијума, калијума и аргинина, аминокиселине која производи азотне оксиде, кључне за смањење крвног притиска.

Следеће намирнице су пријатељ вашег срца и требало би да их редовно конзумирате било да већ имате проблема са повишеним притиском или сте здрави, али желите да смањите ризик појаве кардиоваскуларних обољења.

Цитруси

Лимунови, поморанџе и други цитруси су богати витаминима и минералима, који помажу у смањивању крвног притиска. Лимун се посебно истиче по овом својству, будући да садржи флавоноиде. Грејпфрут је такође ефикасан у борби против хипертензије, али није препоручљиво да га конзумирате ако пијете лекове за притисак.

Фото: Депосит

Лосос

Истраживања су показала да омега-3 масне киселине из лососа и других риба смањују повишен крвни притисак. Ове киселине су, наиме, одговорне за регулисање нивоа оксилипина, једињења одговорних за сужавање крвних судова.

Прочитајте још: Маслачак се бере чим озелени, а пролећна салата се припрема једноставно

Пасуљ и сочиво

Потрудите се да се пасуљ и сочиво што чешће нађу на вашој трпези. Због високог садржаја магнезијума и калијума, они су одличан лек против хипертензије, а здрави су и због велике количине влакана.

Пистаћи

Ако волите да нешто грицкате за ужину, а желите и здраво да се храните, изаберите пистаће. Они садрже многе хранљиве материје које благотворно утичу на здравље срца и крвних судова, укључујући и калијум.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas