Oglas
· · Komentari: 0
DAR PRIRODE

Maslačak se bere čim ozeleni, a prolećna salata se priprema jednostavno

Uskoro će se pojaviti maslačak, a početak proleća je vreme kada se bere i pravi salata.

1615299627_dandelion-3387559_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

U prirodi će se uskoro pojaviti maslačak, a njegovi mladi listovi mnogima mogu da budu lek. Ova biljka povoljno deluje na bubrege, bešiku, pankreas, želudac, creva i krv, a smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lekova za jetru.

Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Recepti za jetru
Za hroničnu upalu jetre lekari preporučuju pet-šest svežih cvetnih stabljika u svežem obliku. Za poremećaj jetre pola sata kuvajte 25 grama listova u litar vode. Pijde šolju pre svakog jela.

Listove maslačka najbolje je da pripremate kao salatu i uživate u ukusnom obroku koji po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Zbog visokog sadržaja insulina maslačak se posebno preporučuje dijabetičarima.

Berite ih pre nego što maslačak procveta.
Foto: Depozit

Najbolje je da listove maslačka berete pre nego što biljka procveta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan.

Jedite u salati samo gornje listove, donji su gorki.

Gorčinu možete da izbegnete i ako jedete samo gornje delove listova. Nakon što maslačak procveta, obično krajem leta, pojavljuju se novi mladi listovi, koji se takođe mogu sakupljati. Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cveta. Retko se koriste kao hrana, ali sok isceđen iz njih može da ukloni bradavice.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Po recepturi austrijske travarke Marije Treben stabljike maslačka koriste se u borbi protiv hronične upale jetre (pet-šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). Takve terapije traju tri nedelje, ali nema naučnih istraživanja koja bi potvrdila njihovu efikasnost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas