Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 ЗЕМЕНЕ ЗА БЕЛО БРАШНО: Имају већу нутритивну вредност и идеална су за оне који не смеју да уносе глутен

Здравије замене за бело брашно

1737036680_shutterstock_260258060.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многи људи се у последње време жале да им бело брашно смета, изазива горушицу или проблеме са цревима, а они који имају проблеме са глутеном не смеју уопште да га једу. Због тога смо пронашли одличне замене за њега.

Нутриционисткиња Гена Хамсхав објаснила је разлике између неких од алтернативних врста брашна која могу да повећају нутритивну вредност вашег пецива.

Интегрално пшенично брашно

Идеално је за уживање у домаћем хлебу и пециву. Интегрално пшенично брашно има знатно више влакана од белог брашна. Поред тога, богатије је и протеинима и гвожђем.

"Ако сте тек почели да користите брашно од целог зрна, покушајте да га комбинујете са универзалним белим брашном и прилагодите размере својим потребама", рекла је Гена.

Спелтино брашно

Спелтино брашно се меље од бобица спелте које су древне сорте пшенице.

"Спелта даје суптилну слаткоћу печеним производима, заједно са влакнима", каже нутриционисткиња.

Блаже је и лакше за варење од других брашна од целог зрна. Уопштено говорећи, спелтино брашно може бити одлична замена за било који рецепт који захтева пшенично брашно. Такође је одличан извор влакана, са отприлике 19 грама заситних хранљивих материја по шољици.

Ражано брашно

Раж је богато хранљива, здрава житарица и одличан је извор растворљивих влакана. Она је одличан извор влакана, као и минерала попут мангана, бакра и фосфора.

"Раж је такође богат фитонутријентима - хемијским једињењима која се налазе у биљкама која могу да помогну у борби против болести и заштити наша тела од стреса повезаног са старењем", рекла је нутриционисткиња.

Ражано брашно има нижи гликемијски индекс од пшеничног брашна, тако да је мања шанса да изазове високу инсулинску реакцију и пораст шећера у крви. Поред тога, истраживања су показала да је ражано брашно богато влакнима и може да помогне у контроли шећера у крви.

Брашно од смеђег пиринча

Брашно од смеђег пиринча је одличан избор за особе које не подносе глутен јер га не садржи и врло је хранљиво.

"За разлику од многих брашна без глутена, брашно од смеђег пиринча се минимално обрађује. Одлично се комбинује и са другим врстама брашна за печење, а сјајно је и за згрушавање сосова", објаснила је нутриционисткиња.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas