Oglas
· · Komentari: 0

4 ZEMENE ZA BELO BRAŠNO: Imaju veću nutritivnu vrednost i idealna su za one koji ne smeju da unose gluten

Zdravije zamene za belo brašno

1737036680_shutterstock_260258060.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogi ljudi se u poslednje vreme žale da im belo brašno smeta, izaziva gorušicu ili probleme sa crevima, a oni koji imaju probleme sa glutenom ne smeju uopšte da ga jedu. Zbog toga smo pronašli odlične zamene za njega.

Nutricionistkinja Gena Hamshav objasnila je razlike između nekih od alternativnih vrsta brašna koja mogu da povećaju nutritivnu vrednost vašeg peciva.

Integralno pšenično brašno

Idealno je za uživanje u domaćem hlebu i pecivu. Integralno pšenično brašno ima znatno više vlakana od belog brašna. Pored toga, bogatije je i proteinima i gvožđem.

"Ako ste tek počeli da koristite brašno od celog zrna, pokušajte da ga kombinujete sa univerzalnim belim brašnom i prilagodite razmere svojim potrebama", rekla je Gena.

Speltino brašno

Speltino brašno se melje od bobica spelte koje su drevne sorte pšenice.

"Spelta daje suptilnu slatkoću pečenim proizvodima, zajedno sa vlaknima", kaže nutricionistkinja.

Blaže je i lakše za varenje od drugih brašna od celog zrna. Uopšteno govoreći, speltino brašno može biti odlična zamena za bilo koji recept koji zahteva pšenično brašno. Takođe je odličan izvor vlakana, sa otprilike 19 grama zasitnih hranljivih materija po šoljici.

Ražano brašno

Raž je bogato hranljiva, zdrava žitarica i odličan je izvor rastvorljivih vlakana. Ona je odličan izvor vlakana, kao i minerala poput mangana, bakra i fosfora.

"Raž je takođe bogat fitonutrijentima - hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u biljkama koja mogu da pomognu u borbi protiv bolesti i zaštiti naša tela od stresa povezanog sa starenjem", rekla je nutricionistkinja.

Ražano brašno ima niži glikemijski indeks od pšeničnog brašna, tako da je manja šansa da izazove visoku insulinsku reakciju i porast šećera u krvi. Pored toga, istraživanja su pokazala da je ražano brašno bogato vlaknima i može da pomogne u kontroli šećera u krvi.

Brašno od smeđeg pirinča

Brašno od smeđeg pirinča je odličan izbor za osobe koje ne podnose gluten jer ga ne sadrži i vrlo je hranljivo.

"Za razliku od mnogih brašna bez glutena, brašno od smeđeg pirinča se minimalno obrađuje. Odlično se kombinuje i sa drugim vrstama brašna za pečenje, a sjajno je i za zgrušavanje sosova", objasnila je nutricionistkinja.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas