· · Коментари: 0

5 знакова да сте имали корону, а да то нисте ни знали

Сећате се недеље кад сте се осећали чудно и не баш своји - или сте једноставно имали неколико ризичних контакта? Шта год да је случај, мора да се питате да ли сте можда прележали ковид 19 а да то не знате.

1632988312_10f217d0d97fdd1e288fae2e700eacd8f877c515.jpg
Фото: Депозитфото

Најсигурнији начин да се утврди да ли сте имали коронавирус је тестирање на антитела.

Други начин да препознате да сте били заражени је ако приметите неки од симптома “пост ковид” синдрома.

Ово је пет најчешћих последица које ковид 19 оставља на наше здравље.

Активност вас лако замара

Они који имају пост ковид синдром могу имати ожиљке на плуц́има или срцу, што вежбање чини немогуц́им или опасним. Многи такође доживљавају исцрпљујуц́и умор или малаксалост након напора – можда ц́ете моц́и да се крец́ете у току дана, али плац́ате то – мигреном, умором или боловима у мишиц́има – дан после.

Тешко вам је да се концентришете

Ова појава је позната као мождана магла. Као што захвата плућа и дисајне органе, вирус улази у неке центре мозга и тамо такође ствара проблеме.

Мучи вас кратак дах

Чак и након лакших симптома, неки људи имају отежано дисање или упорни кашаљ који траје недељама или месецима. Ови симптоми такође могу бити резултат недијагностиковане инфекције. Можда ц́ете имати проблема при пењању уз степенице или се умарате током обичних активности као што је прање посуђа.

Боле вас мишићи

Мијалгија је честа последица ковида 19 – и заправо је то најчешц́и симптом. Бол у мишиц́има може се јавити на једном делу тела или свуда, у распону од благе до мучне. Иако вец́ина болова у мишиц́има пролази сама од себе у кратком времену, понекад болови могу потрајати и месецима. Бол у мишиц́има може се развити готово било где у вашем телу, укључујуц́и врат, леђа, ноге, па чак и руке.

Стално сте уморни

Још један од честих симптома. Не можете испунити своје обавезе код куц́е или на послу: нема енергије. Чак и рутинске активности вас јако умарају. Они који су имали ковид 19 могу имати упалу која утиче и на мозак или смањени проток крви у мозак, што је објашњење ове последице.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.