Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО ВОЋЕ

БОРОВНИЦА: МАЛО, али МОЋНО ВОЋЕ које има минималан број КАЛОРИЈА

Ово су разлози због којих би требало да једете боровнице.

1622828828_blueberries-1326154_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Боровница је ризница витамина и минерала, чији ситни плодови чине чуда за наше срце, мозак и варење.

Једна порција од 100 грама боровнице има само 84 калорије, и задовољава четвртину дневних потреба за витамином ц, а садржи и 114 милиграма калијума.

Прочитајте још: Посластица која не гоји: Набавите шаку боровница и засладите се!

Боровница тиче на побољшање здравствене слике

Поред минималног броја калорија, боровнице утичу и на побољшање наше здравствене слике.

Бројне студије показале су да боровнице садрже одређена једињења која спречавају размножавање бактерија које изазивају уринарне инфекције, као и њихово задржавање на зидовима бешике.

Ово воће је врло добра превенција против инфекција изазваних ешерихијом коли. Ако сте склони уринарним инфекцијама, требало би да конзумирате боровнице редовно.

Боровница јача кости, побољшава вид, одржава концентрацију, јача мозак. Регенерише кожу и снижава повишен шећер у крви.

Фото: Пиксабеј

Боровница природни оксидант

Боровница је један од највећих природних антиоксиданата и у свом саставу садржи велику количину витамина, минерала и олигоелемената. Као воће богато антиоксидантима, боровница успорава старење целог тела, па је без претеривања можемо назвати еликсиром здравља и младости.

Прочитајте још: Ове НАМИРНИЦЕ вратиће вашој кожи МЛАДАЛАЧКИ ИЗГЛЕД

Разна медицинска истраживања показала су да је боровница изузетан борац против слободних радикала у организму, па јој се преписују и антитуморна дејства.

Фото: Пиксабеј

Боровница се препоручује као додатак исхрани особама оболелима од малигних болести. Антицијан који се налази у боровницама, и који је одговоран за њену модру боју, штити наш организам у овом смислу тако што се активно "бори" против ћелија рака.

Прочитајте још: Овај смути ће на ПРИРОДАН НАЧИН да снизи ваш КРВНИ ПРИТИСАК!

Борорвница против кардиоваскуларних болести

Поред тога, боровница је одличан савезник у борби против каридоваскуларних болести. Због свог специфичног састава у којем се налази и полифенол, боровница успешно снижава лош холестерол, спречава закрчење крвних судова и појаву тромба. Регулише притисак и спречава мождани и срчани удар.

Боровница на тржишту достиже веома високу цену, а разлог томе је најпре неприступачност терена на којем расте и због тога што ју је тешко брати.

Фото: Пиксабеј

Боровница успешно одржава цревну флору здравом, па се користи код различитих поремећаја функције црева али и целог дигестивног система, укључујући  желудац, јетру и панкреас.

Богата је влакнима којима се хране добре бактерије у цревима, па је боровница одличан пробиотик.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas