· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВА

Да ли знате зашто је ЦИНК важан за здравље? Ово је 5 разлога зашто је потребно одмах да почнете да га конзумирате

Цинк је познат по антиоксидативним својствима која могу помоћи у побољшању имунитета, вида и здравља коже

1670621889_240700_shutterstock-1341417149_f.jpg
Фото: Shutterstock

Главни природни извори цинка морски плодови, црвено месо и млечни производи. Међутим, уколико у довољно мери не конзумирате ове производе, можете прибећи додацима исхрани који ће надоместити цинк и сачувати ваше здравље.

Прочитајте још: Комбинација 2 намирнице подстиче мршављење и има умирујуће дејство: Пре спавања попијте овај НАПИТАК и скините сало

Ово је пет разлога због којих је потребно да почнете са уношењем цинка.

Јача имунитет

Цинк је неопходан за функционисање имуног система, који наше тело спасава од бактерија, гљивица и вируса. Недостатак овог елемента доводи до повећане подложности болестима, па је сада, у време пандемије, посебно важно на време надокнадити недостатак.Треба бити опрезан са узимањем цинка, јер и његова преобиље носи проблеме. Дневна норма одрасле особе није мања од осам и не више од дванаест милиграма.

Убрзава зарастање рана

Прочитајте још: ЦРНИ ИЛИ БЕЛИ ХЛЕБ? Нутриционисти открили све информације везане за чувену ДИЛЕМУ

Цинк је укључен у синтезу колагена - најважнијег протеина који кожи, ноктима и коси обезбеђује снагу и еластичност. Због тога се често може наћи не само у витаминским комплексима, већ иу лековима за лечење рана и опекотина, у којима су само потребна обнављајућа својства цинка.

Побољшава стање коже

Поред зацељивања рана, цинк има још једну супермоћ за кожу – много помаже у борби против акни. Елемент у траговима успорава активност бактерија које изазивају акне и друго. 

Отпоран је на упале

Прочитајте још: Колико сати спавања нам је заиста потребно? Сан је од суштинског значаја за бројне процесе у телу

Цинк је укључен у борбу против упале у телу, а његов недостатак може само интензивирати процес. Дакле, клиничке студије кажу - испоставља се да супстанца смањује производњу молекула који су укључени у развој упале, а такође смањује учесталост и тежину инфекција.

Побољшава вид

Прочитајте још: Зими је потребна додатна нега коже руку, ЕВО И КАКО можете направити природне препарате кући

Цинк подстиче апсорпцију витамина А, за који се зна да је неопходан за одржавање доброг вида. Недостатак микронутријената може довести до болести попут катаракте или оштећења мрежњаче, па је важно да се надокнади на време. Пре него што почнете да узимате додатак, консултујте се са својим лекаром - он ће вам помоћи да изаберете праву дозу.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.