Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕСЕТ намирница које јачају ИМУНИТЕТ: Помоћи ће вам да сачувате ЗДРАВЉЕ током сезоне прехлада

Ојачајте имунитет током јесењих и зимских дана

1666960641_Foto-Pexels-imunitet.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Јесење и зимско време је познато као време вируса и прехлада,па зато послушајте савете нутрициониста како да ојачате имунитет и одупрете се болести. У наставку вам представљамо намирнице које би требало да уврстите у своју исхрану.

Боровнице

Ситно, али моћно воће најбољи је избор за јачање имунитета. Боровнице су богате флавоноидима, моћним антиоксидантима који помажу у ублажавању оштећења ћелија и у савезу са цревним микробима спречавају грип да оштети ткиво.

Богате су и витаминима Ц и А, влакнима и магнезијумом, који су корисни у спречавању прехладе, а осим тога помажу у превенцији срчаних болести, снижавају крвни притисак те поспешују рад мозга и памћење.

Печурке

За борбу против вируса у свој јеловник би свакако требало да уврстите печурке, јер помажу у јачању имунолошког сустава. Богате су витамином Д, због чега смањују вероватноћу обољевања од грипа и прехладе, али и витамином Б, чији састојци рибофлавин, ниацин и пантотенска киселина помажу у заштити здравља срца и у спречавању кашља и прехладе.

Богате су и антиоксидантима који такође штите од срчаних болести и јачају имунолошки сустав, али такође могу штитити од рака те оштећења која носи старење. Одличан су извор и селена, који помаже у смањењу оксидативног стреса, што смањује упалу и јача имунитет.

Ђумбир

Љути ароматични корен краси неколико противпалних својстава која вам подижу шансе у борби против вируса. Гингерол, једињење које налазимо у ђумбиру, обрачунава се са упалама у телу подизањем нивоа калцијума у ћелијама. То помаже у ублажавању уобичајених симптома и болова код прехладе, упале плућа и смиривању мучнине која често прати грип.

Свежи ђумбир помаже у спречавању везања респираторних вируса за ћелије горњег дисајног система и инфекције, а његов корен може да спречи производњу слузи и решити вас непријатних зачепљења дисајних путева. Поред тога, смањује ризик од рака, подржава здравље кардиоваскуларног система и побољшава пробаву.

Паприка

Познато је да је витамин Ц одличан савезник у јачању одбране нашег тела од болести, а и студије показују да свакодневном конзумацијом тог витамина можемо да повећате ниво антиоксиданата у крви и тиме заштитити станице од штетних молекула. Но многи ће због витамина Ц посегнути за цитрусним воћем, иако је паприка далеко бољи извор.

Осим витамином Ц, паприке су богате витамином Б6, који помаже у стварању црвених крвних зрнаца, витамином К1, који побољшава здравље костију, и витамином Е, неопходним за здравље нерава и мишића. Богат су извор и бетакаротена, који оснажује имунолошки сустав те подржава здравље очи и коже.

Бели лук

Кад згњечимо или жвачемо свежи бели лук, ензим алииназа претвара једињење алиин у алицин. При сусрету ас вирусима, попут оних који узрокују прехладу или грипу, алицин помаже у јачању борбеног одговора белих крвних ћелија. Осим што помаже у спречавању обољења, бели лук је делотворан у скраћивању трајања прехладе.

Краси га и противупално дејство па може да помогне и у снижавању холестерола и крвног притиска.

Прочитајте још: Јутарња навика која је веома здрава: Замените кафу чашом воде и кашчицом меда

Батат

Батат је богат витаминима и антиоксидантима који јачају имунитет. Витамин А, борац против вируса, један је од најважнијих нутријената за потпору имунитету, а једно је истраживање показало да помаже у одржавању Т-ћелија, врсте белих крвних ћелија које су кључне у борби против болести.

Батат је богат бетакаротеном, којег наше тело претвара у витамин А, користан и за здравље очи. Садржи и доста витамина Ц, који умањује шансе да добијете прехладу и повећава шансе за борбу против вируса ако се ипак разболите. Поред набројаног, конзумирање батата помаже у јачању функције мозга и побољшању здравља црева.

Броколи

Шака броколија садржи исто витамина Ц као и шољица наранџе, али због свог укуса ово зелено поврће многима није први избор. Међутим броколи је и одличан извор витамиа А и Е и уопштено једно је од најздравијих поврћа. Бетакаротен, калијум, магнезијум, цинк, гвожђе и низ витамина Б, којима је броколи богат, одржавају имунолошки систем у најбољој могућој форми.

Сулфоран, спој пронађен у броколију, омогућује скупу антиоксидативних гена и ензима у имунолошким ћелијама борбу против слободних радикала, који могу да оштете ћелије и узрокују болести. Броколи помаже и у производњи других антиоксиданата у телу.

Куркума

Без обзира да ли је користите као зачин или као додатак исхрану, куркума вам пружа бројне здравствене предности. Снажан је антиоксидант, чије једињење куркумин пробија пут до ћелијских мембрана и подиже им способност одбране од инфекција. Истраживања показују да може да активира Т-ћелије, Б-ћелије, макрофаге, неутрофиле и дендритичне ћелије, као и да појача телесне реакције антитела.

Осим што јача имунолошки систем, куркума помаже у ублажавању учинака артритиса, алергија, астме, атеросклерозе, срчаних болести, Алцхајмерове болести, дијабетеса и рака. Подстиче и раст корисних сојева бактерија у цревима и тиме побољшава пробаву, а смањује број бактерија које узрокују болести. Куркумин помаже смањити оштећења мишића узрокована вежбањем.

Спанаћ

Зелени листови спанаћа препуни су антиоксиданата и храњивих једињења попут витамина Е и Ц, као и бетакаротена, који подижу способност имунолошког сустава у борби против инфекција. Природни оснаживач имунитета је и калијум, којим је ово поврће крцато, а у борби против болести и клица припомоћи ће и храњивим витаминима и минералима попут фолата, гвожђа, лутеина, омега-3 масним киселинама и другим фитонутријентима.

Због високог нивоа хлорофила потпора је здравом виду, а здрављу костију помаже витамином К. Подиже и ниво енергије, јер гвожђе којим је богат игра велику улогу у функцији црвених крвних зрнаца, задужених за пренос кисеоника, те подржава производњу енергије и синтезу ДНК.

Киви

Конзумирањем једног кивија дневно 15 је испитаника са ниским нивоом витамина Ц у крви постигло задовољавајуће референтне вредности за шест недеља. Осим витамина Ц, садржи витамин Е и одличан је извор минерала и биљних једињења који делују противупално и антиоксидативно.

Студије показују и да исхрана богата каротеноидима може помоћи у заштити од срчаних болести и рака, а ово укусно воће богато је њиме, попут лутеина, зеаксантина и бетакаротена. Садржи и нетопива и топива влакна, корисна за здравље пробаве и регулацију разине шећера у крви.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas