Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Хранљиви састојак неопходан свима после 50. године: Налази се у широком спектру воћа и поврћа

У различитом животном добу, потребна нам је различита храна

1661525221_profimedia-0184881693.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Наше потребе у исхрани се са годинама мењају. Иако сте можда годинама јели исту храну, можда ће доћи моменат када та храна више неће да нам одговара.

- Могу да постоје и физичке промене у вези са годинама које се дешавају у дигестивном тракту, као и хронични фактори начина живота, попут стреса или употребе алкохола, који изазивају упално оштец́ење црева - каже за Еатинг Велл дијететичарка Ана Биндер-Мкејси.

Ипак, такође се јавља и то да морамо да почнемо да уносимо више хранљивих материја из различитих разлога. Како старимо, кости слабе, тако да важно је да будете сигурни да уносите довољно калцијума. Такође, кожа губи еластичност, па помаже храна богата витаминима Е и Ц, као што су семенке сунцокрета, бадеми и спанаћ. Међутим, један од хранљивих састојака који се често занемарује су влакна.

Прочитајте још: Некада је КРЧЕЊЕ ЦРЕВА сигнал за озбиљан проблем: Ова појава може бити много више од осећаја ГЛАДИ

Влакна су сложени угљени хидрати који су витални хранљиви састојак за све. Помаже телу да вари храну и омогућава здраво пражњење црева. Недостатак дневног уноса влакана може довести до успореног варења и затвора.

Осим што подстичу боље варење, влакна такође помажу у регулисању нивоа шећера у крви и побољшавају здравље срца. Растворљива влакна, као што су јабуке, крушке, пасуљ и овсена каша, смањују количину холестерола који апсорбујете. Редовно конзумирање ове врсте влакана заправо смањује количину липопротеина ниске густине (ЛДЛ) холестерола у крви, који се обично назива „лошим“ холестеролом. Конзумирање само 5-10 грама нерастворљивих влакана дневно може да помогне да се то постигне, преноси Хеалтхлине.

Иако су влакна важна за свако доба, након 50 година, вашем телу је потребно више влакана. Не само да се ваш метаболизам успорава како старите, већ имате тенденцију да имате већу тежину и влакна постају још важнија за одржавање оптималних телесних процеса, пише Тхе ЛИст.

Прочитајте још: Препородите ваше лице помоћу методе 60 СЕКУНДИ

Како да унесете више влакана у исхрану?

Женама старијим од 50 година потребно је 22,4 грама влакана сваког дана. Ово може укључивати и растворљива влакна (која се растварају у води) и нерастворљива влакна (која се не растварају). За разлику од других витамина и хранљивих материја, можете да добијете довољно влакана у својој исхрани из хране коју једете, тако да не морате нужно да користите суплементе. Храна богата влакнима има широк спектар разноврсности. Можете да једете бобичасто воће, слатки кромпир, лиснато поврће, броколи, паприке, дињу, патлиџан, цвеклу, тиквице, тестенину од целог зрна пшенице, сочиво..

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas