Садржи једињења која се боре против рака и имају моћ да контролишу упалу и смањују ризик од срчаних проблема.
Претражујући кулинарске канале на друштвеним мрежама, наићи ћете на безброј снимака кувара из целог света који хвале купус као изузетно свестрано поврће. Зато, приликом следеће куповине, размислите о томе да га додате у корпу.
Осим што је у тренду, купус је и веома нутритивно богат. Садржи влакна, половину дневне потребе за витамином К, трећину потребе за витамином Ц и десет одсто дневне потребе за фолатима. Ово лиснато поврће такође садржи трагове мангана, витамина Б6, калцијума, калијума, витамина А, гвожђа и рибофлавина.
Купус припада породици купусњача, заједно са броколијем, карфиолом, кељом и зеленилом. Сви они садрже једињења која се боре против рака и имају моћ да контролишу упалу и смањују ризик од срчаних проблема.
Купус може да варира у боји од зелене до црвене и љубичасте, а листови могу бити глатки или наборани.
„Купус понекад може да добије лошу репутацију“, углавном зато што, када се прекува, може да испушта непријатан мирис сумпора. Међутим, када се правилно припреми, ово поврће може додати богатство укуса вашим јелима.
Осим што смањује упале, купус садржи и антоцијане који су здрави за срце, који припадају породици флавоноида. Студија из 2013. објављена у часопису Цирцулатион, која је обухватила 93.600 жена, открила је да оне са већим уносом хране богате антоцијанином имају мањи ризик од срчаног удара.
Такође може смањити нивое масних супстанци које могу зачепити артерије, као што је холестерол. Растворљива влакна помажу у снижавању лошег холестерола тако што се везују за ту супстанцу у цревима и спречавају њену апсорпцију у крв.
Треба напоменути да конзумирање великих количина купусастог поврћа може изазвати надимање и надутост због високог садржаја влакана.
(Крстарица)