· · Коментари: 0
РЕЛАКС

МЕДИТАЦИЈА: Како укротити ужурбане мисли? МИТ или је могуће довести ум у стање МИРА, без размишљања

Како обновити енергију и победити стрес уз помоћ технике дисања

1667569066_Meditacija.jpg
Фото: Схуттерстоцк

У ужурбаном ритму свакодневице, често постајемо преморени и ментално и физички, па поред самог спавања или лежања, тражимо начине како да обновимо своју енергију. 
По једној од дефиниција, медитација је смирено стање организма са главним циљем умиривања и опуштања ума или такозвано стање ''неразмишљања''. Ако вам се некада дешавало да седите негде у природи, гледате испред себе у море, залазак сунца, шуму, свог љубимца, нешто или неког кога волите и што вас опушта- овакво стање свесног присуства, ослобођено од мисли и реакција, назива се медитација. 
У савременом свету, медитација се све више користи као техника за ослобађање од стреса, и побољшање  свеукупног стања организма и квалитета живота. Заправо окретање од спољашњих надражаја и усредсређивање на једну тачку, покушај уклањања других чинилаца који би могли да одвуку пажњу. Циљ уласка у овакво стање је
отклањање неповољног утицаја спољашњег света, и окретања 'ка себи, ка унутра', а зарад откривања среће која се поистовећује са миром.

Фото: Схуттерстоцк


Медитација се користи као анти-стрес техника, доказано учинковита, где у мирном стању тела и ума, вежбамо  заобилажење оптерећујућих мисли и надражаја, зарад одмора, регенерације и проналажење сталне тачке ослонца у себи. Та тачка моеже бити апстрактна, а може бити и одређена, попут замишљене слике, може бити неки звук            ( понављање звука Омм-или неки други тон), а све почиње од дисања. У испруженом лежећем или седећем ставу затворених очију, ставља се фокус на успоравање дисања, удисај кроз нос, издисај на уста. Уз многе вођене медитације уживо, или које се могу наћи путем Интернета, детаљно се учи начин дисања и уводи у стање мира.

Прочитајте још: Како се СВЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ БОРЕ СА СТРЕСОМ: Оне су пронашле ефикасне начине које можете применити и ви

Медитација помаже преобликовању менталног садржаја, његово прочишћавање од менталних слика и мисли, те помаже улазак у мирну, позитивну и конструктивну фазу. На овај начин чоевк постаје господар свог унутрашњег света, што нема цену. Доказано је да практиковање медитације има изузетно благотворно дејство на стање менталне али и телесне равнотеже, као што су анксиозност, стрес, узнемиреност, хипертензија, несаница и опште побољшање стања организма.
Звук жубора воде има умирујуће дејство, па није лоше медитирати уз звуке таласа, жубора реке, као и црвркут птица, уживо или уз наснимљене звуке. Под мантрама се подразумевају позитивне или афирмативне мисли, које ће самим процесом понављања у подсвест посејати оптимистичну поруку за будућност. 

Прочитајте још: Побољшајте КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Елиминишите ствари које вам одвлаче пажњу

Неке од познатих личности који практикују овакав вид опуштања су: Опра, Стинг, Мадона, Орлано Блум, Расел Бренд, Жизел Буншен, Лејди Гага, и многи други.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.