Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Наизглед здраве навике које вам чине више штете него користи! Жуманце једите слободно, а шећер немојте скроз избацити

Постоје разни савети лекара које практикујемо, међутим појединци знају да претерују претварајуће савете у свакодневне навике. Битно је бити умерен у свему, па и у здравим саветима

1651762451_adult-gf35e825df_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Губитак тежине може бити изазован. А ако читате много о томе на интернету, то такође може бити збуњујуће. Постоји много савета о здрављу и губитку тежине, а многи се чине легитимним. Међутим, најбитније је да све радите умерено, јер чим кренете да претерујете, стварате контра ефекат вашем телу. 

Прочитајте још: Да ли имате суве очи и кожу? То би могао да буде знак да вам недостаје овај витамин

1. Устајете врло рано ујутру да би вежбали

Вежбање ујутру се сматра одличном опцијом. Одговара природним хормонским флуктуацијама у телу, помаже у концетрацији и расположењу током дана и помаже у регулисању апетита. Међутим, ако угрозите идеалан број сати које би требало да спавате, то може да се врати. Ограничења спавања су повезана са повећаном глађу и уносом хране, са већим ризиком од дебљања и гојазности. Логично - ако устанете доста раније само да би вежбали, повећавате самим тим и број оброка које ћете имати током дана. Трошењем енергије имате већу жељу за храном. Међутим, ако устанете природно без аларма, сасвим је здраво да вежбате непосредно после тога јер су тада хормони у балансу. 

2. Вежбате сваки дан

Да бисте заиста направили разлику у вашем животу, редован план вежбања би свакако требало да вам буде нешто тако рутинско као што је јело или спавање. Али увек треба резервисати један дан за одмор сваких 7 до 10 дана. То је зато што тело треба да поправи микроскопске сузе у мишићном ткиву и поново успостави равнотежу нивоа млечне киселине и гликогена. Ово вам даје времена да ваши мишићи ојачају и смањите ризик од повреда.

Превише вежбања може изазвати замор надбубрежне жлезде и заправо повећати дебљање, посебно око стомака. То је због кортизола, природног хормона стреса који је одговоран за регулисање вашег метаболизма. Ево једног стручног савета: кортизол је такође директно повезан са стресом, па се побрините да се довољно одмарате, и физички и ментално!

3. Превише спавате

Можда смо више навикли да чујемо супротно, али и ово је истина. Као што је недовољно сна лоше за вас, превише сна такође повећава ризик од развоја хроничних болести, попут коронарне болести срца, дијабетеса, анксиозности и гојазности код одраслих. Ако сматрате да 7 до 8 сати сна по ноћи „није довољно“, или се осећате уморно након ноћи доброг сна, размислите о томе да се јавите свом лекару.

4. Не једете довољно масти

Ово се, наравно, односи на здраве масти. Масти су добиле лошу репутацију, али су део уравнотежене здраве исхране и нашем телу су потребне. Они помажу у апсорпцији витамина, подржавају раст ћелија, здравље мозга и очију, зарастање и производњу хормона, да споменемо само неке. И они су најбољи извор енергије за наша тела.

Ако се осећате успорено, често сте гладни, боле вас зглобови или сте склонији прехлади него иначе, можда бисте желели да једете више здравих масти. Ово се може наћи у сиру и јајима, маслиновом путеру или уљу каноле, орашастим плодовима и авокаду и ланеним семенкама. Само покушајте да избегнете транс масти из хидрогенизованих уља која се често налазе у прерађеној храни.

5. Не једете шећер

Од смањења ризика од дијабетеса и споријег старења до бољег сна и губитка тежине, користи смањења шећера су огромне. Међутим, нулта толеранција шећера може довести до додавања вештачких заслађивача у храну, а ови производи могу бити лоши као и сам шећер, изазивајући дијабетес и гојазност.

Шећер може бити део уравнотежене исхране, само изаберите воће уместо сока или колачића. На тај начин ћете такође конзумирати природна влакна која помажу телу да их на најбољи начин искористи.

6. Не једете жуманце 

Јаја су међу најхранљивијим намирницама на планети. Имају пуно витамина и скоро по мало свих хранљивих материја потребних нашем телу. Али када избаците жуманце, бацате више од половине хранљивих материја. И штавише, жуманце је место где је холин, ретка хранљива материја која се користи за изградњу ћелијских мембрана и игра специфичну улогу у мозгу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas