Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три једноставне навике које позитивно утичу на здравље мозга: Можете да их примењујете свакодневно

У дану који је ужурбан са мноштвом приоритета, стварних или само оних за које мислимо да јесу, не стигнемо да се довољно посветимо себи

1681743919_shutterstock_2104498439.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према неурофизиолозима потребно је мало како бисмо за себе учинили много. Стручњаци сматрају да су најједноставније навике су заправо најмоц́није.

- Да би радили боље, размишљали брже и живели здравије, свака особа треба да даје приоритет овим трима стварима: спавање, вежбање и исхрана - прича Луиса Никола за Минд Бодy Греен.

Спавање

- Спавање је најпотцењенији алат високих перформанси који имамо. То није само кључно за тренутни учинак, вец́ и за доживотно здравље мозга - каже Никола.

Никола препоручује да подесите конзистентно време за кревет и буђење, пригушите светла док тонете у сан и пазите да ваша спавац́а соба буде довољно хладна.

Вежбање

Вежбање је императив за здравље мозга. Никола препоручује аеробне вежбе и тренинг отпора за оптимално старење мозга. Аеробне вежбе подстичу рад срца, што подстиче доток крви у мозак, а ово доводи до више кисеоника и хранљивих материја у мозгу.

Такође се показало да аеробне вежбе стварају нове неуроне у региону мозга повезан са памц́ењем, учењем и емоцијама, пише Минд Бодy Греен.

Исхрана

Препоручује да се побринете да добијете довољно хранљивих материја које подржавају мозак.

- Генерално треба да имате велики избор воц́а и поврц́а, посебно зеленог лиснатог поврц́а. Риба је најважнија, због чега се залажем да сви додају омега-3 масне киселине, посебно ЕПА и ДХА. Ове хранљиве материје могу да имају утицана на учење, церебрални проток крви, па чак и подршци расположењу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas