· · Коментари: 0

Намирнице које највише уништавају зубе: Избегавајте их ако желите леп осмех

Честом конзумацијом ове хране можемо и те како нарушити здравље усне дупље

1653655890_girl-2198018_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Често не размишљамо претерано како одређена храна коју конзумирамо утиче на здравље наших зуба. Поједине врсте хране и пића изазивају накупљање бактерија (плака) који може оштетити глеђ и изазвати појаву каријеса. Ако уз то не перете редовно зубе, не чистите их концем и уопштено не водите довољно рачуна о оралној хигијени, веће су шансе да вам зуби буду кварнији. 

Које намирнице треба да избегавате?

1. Газирана пића

Ова пића садрже велике количине шећера који није баш најбољи савезник нашег здравља. Поред тога, ови напици садрже и лимунску и фосфорну киселину које могу веома оштетити зубну глеђ.

2. Алкохол

Често или претерано конзумирање алкохола може изазвати зависност. Испијањем алкохолних пића наша уста се суше, а пљувачка се много мање лучи. Ово је изузетно лоше по наше зубе - пљувачке чува зубе јер спира остатке хране. Било би добро да после сваког гутљаја алкохола узмете и мало воде.

Прочитајте још: УБЛАЖИТЕ СИМПТОМЕ ПМС-А: Савети који ће вам помоћи у овом прериоду месеца

3. Хлеб и чипс

У процесу жвакања ове хране, оне се претварају у смесу која се лепи за површинузуба, али и у њиховом међупростоеу. Потребно је да након јела ове врсте хране детаљнооперете зубе и концем уклоните остатке, како не би дошло до појаве каријеса.

4. Сладоледи, бомбоне, коктели

Различите врсте слаткиша и слаткаста пића нису баш сјајан избор - када их унесемо у организам, ослобађа се киселина која није добар савезник у очувању зубне глеђи. 

5. Тврда храна

Код конзумације тврде хране, није само реч о каријесу већ у чињеници да она врло лако механички може оштетити зубе- У ту храну спадају крекери, карамела, двопек, тврдо воће (јабукеили крушке), ушећерени слаткиши, тврде бомбоне.

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.