Oglas
· · Komentari: 0

Namirnice koje najviše uništavaju zube: Izbegavajte ih ako želite lep osmeh

Čestom konzumacijom ove hrane možemo i te kako narušiti zdravlje usne duplje

1653655890_girl-2198018_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Često ne razmišljamo preterano kako određena hrana koju konzumiramo utiče na zdravlje naših zuba. Pojedine vrste hrane i pića izazivaju nakupljanje bakterija (plaka) koji može oštetiti gleđ i izazvati pojavu karijesa. Ako uz to ne perete redovno zube, ne čistite ih koncem i uopšteno ne vodite dovoljno računa o oralnoj higijeni, veće su šanse da vam zubi budu kvarniji. 

Koje namirnice treba da izbegavate?

1. Gazirana pića

Ova pića sadrže velike količine šećera koji nije baš najbolji saveznik našeg zdravlja. Pored toga, ovi napici sadrže i limunsku i fosfornu kiselinu koje mogu veoma oštetiti zubnu gleđ.

2. Alkohol

Često ili preterano konzumiranje alkohola može izazvati zavisnost. Ispijanjem alkoholnih pića naša usta se suše, a pljuvačka se mnogo manje luči. Ovo je izuzetno loše po naše zube - pljuvačke čuva zube jer spira ostatke hrane. Bilo bi dobro da posle svakog gutljaja alkohola uzmete i malo vode.

Pročitajte još: UBLAŽITE SIMPTOME PMS-A: Saveti koji će vam pomoći u ovom preriodu meseca

3. Hleb i čips

U procesu žvakanja ove hrane, one se pretvaraju u smesu koja se lepi za površinuzuba, ali i u njihovom međuprostoeu. Potrebno je da nakon jela ove vrste hrane detaljnooperete zube i koncem uklonite ostatke, kako ne bi došlo do pojave karijesa.

4. Sladoledi, bombone, kokteli

Različite vrste slatkiša i slatkasta pića nisu baš sjajan izbor - kada ih unesemo u organizam, oslobađa se kiselina koja nije dobar saveznik u očuvanju zubne gleđi. 

5. Tvrda hrana

Kod konzumacije tvrde hrane, nije samo reč o karijesu već u činjenici da ona vrlo lako mehanički može oštetiti zube- U tu hranu spadaju krekeri, karamela, dvopek, tvrdo voće (jabukeili kruške), ušećereni slatkiši, tvrde bombone.

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas