Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Недостатак ЦИНКА може бити опасан по здравље! Ово су први симптоми и препоруке

Цинк је неопходан за нормално функционисање тела. У случају његовог недостатка, суочавамо се са озбиљним проблемом са којим лекар мора да се позабави

1665092394_1664440794_cink.jpg
Фото: Profimedia
Oglas

Микронутријенти су витална једињења јер су укључена у готово све метаболичке и физиолошке функције тела. Један од њих је цинк. Недостатак цинка погађа трећину светске популације. Симптоми и знаци недостатка цинка могу се кретати од благих, као што је губитак косе, до озбиљних, као што су когнитивно оштећење и застој у расту фетуса.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Мишићи, заједно са костима, су ткива која садрже највише цинка. Међу неким од његових функција може се издвојити да помаже имунолошком систему у борби против бактерија и вируса.

Цинк стимулише имуни систем: цинк се везује за вирусе, спречавајући их да уђу у ћелије. На тај начин блокирају њихову репликацију. Такође подстиче зарастање рана и поправку ткива. Такође, олакшава биохемијске реакције: цинк покреће многе метаболичке реакције. На пример, то је кофактор за преко 200 ензима. Промовише раст и развој: Цинк је неопходан за деобу ћелија током трудноће. Процењује се да више од 80% трудница у свету не прима препоручену дозу овог елемента у траговима. Цинк је неопходан за развој фетуса током трудноће.

Недостатак цинка: симптоми

Симптоми недостатка цинка могу варирати по интензитету. На пример, са значајним недостатком хранљивих материја, тело не може произвести нове ћелије за регенерацију ткива.

Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором

Знаци благог недостатка цинка могу укључивати:

  • дијареја
  • деформитет ноктију
  • губитак апетита
  • осип по кожи
  • губитак укуса или мириса
  • низак либидо код мушкараца
  • слабо зарастање рана

Озбиљнији симптоми укључују следеће:

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

  • честе инфекције због ослабљеног имунолошког система
  • хипогонадизам код мушкараца због ниског нивоа тестостерона
  • успоравање раста код деце и адолесцената
  • когнитивно оштећење

Лечење недостатка цинка

Када се дијагностикује узрок недостатка цинка, могу се препоручити промене у исхрани или додаци исхрани. Када је недостатак цинка последица недостатка уравнотежене исхране, неопходно је у исхрану укључити намирнице које помажу у повећању нивоа овог минерала у ћелијама. Највеће концентрације цинка налазе се у животињским производима.

Листа главних извора цинка:

  • Пилетина: Вредности цинка се крећу од 1,8 до 3 милиграма на 100 грама производа.
  • Црвена говедина: Обезбеђује 3 до 4,7 милиграма на 100 грама.
  • Изнутрице: Садржи 4 до 6 милиграма на 100 грама хране.
  • Риба: Морски плодови су добар извор цинка. Они обезбеђују 0,5 до 5,2 мг.
  • Остриге: Сирова садржи 33 милиграма на 85 грама производа. То је један од главних извора цинка у животињском царству.
  • Рак: 10 милиграма на 134 грама.
  • Јастог: Овај рак садржи 3,53 милиграма на 100 грама.

Јаја и млечни производи се у мањој мери препоручују за повећање нивоа цинка, јер је њихов садржај овог микронутријента мањи у поређењу са другим изворима.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

С друге стране, исхрана богата влакнима такође може смањити доступност минерала. У овим случајевима се препоручују суплементи цинка.

Биљни извори цинка који нису 100% биодоступни укључују пасуљ, сочиво, сланутак, грашак, орашасте плодове, дивљи пиринач, цела зрна, пшеничне клице, семе и индијски орах. Што се тиче махунарки, потребно их је натопити или проклијати да би се смањила количина фитинске киселине.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas