Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Обратите пажњу, она је наш најважнији орган: Ово су нетипични СИМПТОМИ МАСНЕ ЈЕТРЕ

Симптоми који указују на озбиљан здравствени проблем

1659945184_bolovi-jetra.jpg
Фото: унспласх.цом
Oglas

Скоро да нема важнијег органа од јетре. Не само да је највећи орган у телу, већ и има највећи број различитих функција од свих органа. Та релативно мала структура (тешка је свега 2 кг) ради дословно хиљаду ствари, које су веома компликоване и подразумевају сложене хемијске реакције. Зато је веома важана за целокупно здравље нашег организма.

Прочитајте још: Натечено лице ујутру? Ево због чега се то дешава и шта можете да урадите

Неалкохолна масна јетра ("ноналцохолиц фаттy ливер" - НАФЛ) је болест коју карактерише стварање масних наслага у овом органу, што може озбиљно да наруши здравље пацијента. Веома је опасно, јер нема очигледних симптома. Када се јаве тегобе, болест се већ прогресивно развила.

Међутим, постоји симптом који делује потпуно неповезано са јетром, а заправо је знак да овај орган пати - свраб у табанима и длановима! Јак свраб повезан са НАФЛ најчешће се погоршава касно увече и ноћу.

Са друге стране, према речима стручњака, класични симптоми неалкохолне масне јетре су: нелагодност и бол у стомаку и осећај пуноће у десном горњем делу стомака

Лекари су, такође, приметили да су гојазне особе склоне обољењу неалкохолне масне јетре. Ако већ постоји ова дијагноза, неопходно је повести рачуна о исхрани и смањити унос калорија.

Од пресудног значаја је знати да трајно оштећење јетре може временом да доведе до цирозе, а потом и до отказивања овог органа, што је екстремно опасно и може бити фатално.

Постоји шест основних ствари које штете јетри:

1. Преједање

2. Нездрава храна и пића

3. Храна са мало протеина, а много угљених-хидрата и масти

4. Специјални отрови, попут алкохола, дувана, кофеина, теобромина и тешких дроги

5. Лекови, било они који се узимају са или они без рецепта

6. Конзумирање или удисање инсектицида, презерватива и других кумулативних отрова

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas