Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КАРЦИНОМ

Од ове болести се свакодневно РАЗБОЛИ 4 и УМРЕ једна Српкиња, а ИЗЛЕЧИВА је у 99% случајева!

Према поражавајућим подацима, Србија се налази на другом месту у Европи по смртности од карцинома грлића материце, а на четвртом по стопи оболевања.

1612183872_Depositphotos_44402397_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Томе свакако доприноси крхко знање о овој области код жена, што представља једну од већих препрека у приступању превенцији, па и препознавању симптома болести.

Прочитајте још: Нисте задовољни килажом и мало се крећете? Савети за почетак губљења килограма

Др Ања Пикула Фото: Приватна архива

О чему се најмање зна када је у питању рак грлића материце, објашњава нам др Ања Пикула, гинеколог, специјалиста за болести доњег гениталног тракта.

Раније су обољевале жене од 70, а сада од 45 година!

И данас није сигурно колико је времена потребно да нормалне ћелије епитела грлића пређу у ћелије рака. Негде су у питању деценије, а негде врло кратак временски период.

- Старосна граница оболевања се последњих неколико година помера ка све млађем узрасту. Раније је то била популација жена од 70-75. године, сада је између 45-65, а неретко се јавља и у раним 30-им годинама - каже докторка Пикула.

Прочитајте још: Први у региону, а трећи у Европи: Наши доктори уградили КИШОБРАНЧИЋ у СРЦЕ!

У 99% случајева излечив
Карцином грлића материце је, иако још представља једну од највећих светских пошасти у репродуктивном и општем здрављу жена, један од најпроучаванијих и најдоступнијих за идентификацију у раним стадијумима. Тада је у готово 99 одсто случајева излечив.

Који су први, често занемарени, показатељи постојања болести?

Први симптом је недефинисан бол у стомаку.

- Једни од првих симптома већ присутне болести су крварење приликом сексуалног контакта, интерменструално крварење, сукрвичав исцедак непријатног мириса, или  недефинисан притисак или бол у доњем делу трбуха.

Недефинисан бол је знак за упозорење Фото: Депозит

Најчешће се овим симптомима не придаје велики значај, иако могу бити један од аларма за одлазак гинекологу, што се обично догађа тек када прође неколико година од претходног прегледа - истиче докторка.

Прочитајте још: Време је за нове одлуке: ГОДИНУ ЗАПОЧНИТЕ ВЕЖБАМА са тренером Маријом (ВИДЕО)

Докторка подсећа да први гинеколошки преглед младе жене-девојке требало би да ураде у првој години након ступања у сексуални однос. Преглед подразумева разговор са гинекологом и узимање ПА бриса. На нашем подручју, са овдашњим степеном здравствене просвећености, овакав преглед треба радити једном годишње.

Сваки дан се разболе четири жене.
Шта је ПА брис?
Постоји пет група ПА размаза. Под уредан спадају прва и друга група, док трећа "а" и трећа "б" већ представљају сумњу и идентификацију измењених ћелија епитела грлића, на постојање премалигне или ране малигне промене у епителу.

У Србији се свакодневно разболе четири, а умре једна жена, што би на годишњем нивоу значило око 450 умрлих и 1400 новооболелих.

Зашто смо други у Евопи по смртности од карцинома?

Шта утиче на то да је Србија и на другом месту у Европи по смртности од карцинома грлића материце, а на четвртом по стопи оболевања?

- Слаба здравствена просвећеност, осиромашено становиштво, а сада имамо и пандемију која је умногоме пореметила начин рада здравствених установа и третирања пацијенткиња, практично зауставивши организовани, али и опортуни скрининг. Додуше, постоје и установе као што је Клиника "Народни фронт" које, иако су делом радиле у тзв. ковид систему, нису прекидале са дијагностиком и терапијом премалигних и малигних болести чак ни за време ванредног стања - каже др Пикула.

Прочитајте још: Да ли имате СТОМАЧИЋ или БОКОВЕ? Вишак килограма најављује болест

У подизању свести популарије су нарочито велику улогу одиграле друштвене мреже, као и медији, где се на врло једноставан, креативан начин популаризује значај репродуктивног здравља жена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas