Oglas
· · Komentari: 0

OPREZ! Srčani problemi mogu da se naslute po prstima

NAŠA tela su poput savršenih detektora za stanje zdravlja, a ruke, između ostalog, mogu da posluže kao odličan pokazatelj tog stanja.

1696365218_ruke-prsti-saka-foto-Profimedia.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Promene u boji kože, stanju noktiju, oticanju šaka pri temperaturnim promenama, koje se manifestuju znojnim ili hladnim dlanovima, sve su to mogući znaci zdravstvenih problema, piše zivim.hr.

Iako se problemi sa rukama često javljaju usled napora, radnih povreda ili vežbanja, neki ozbiljniji problemi mogu ukazivati na reumatoidni artritis, endokarditis (bolest srčanih zalistaka izazvana bakterijama) ili dijabetes.

Kvržice na prstima – Oslerovi čvorići

Problemi sa zglobovima, rukama i prstima su česti i često su rezultat ponavljajućih aktivnosti, povreda ili sportskih povreda, kažu stručnjaci.

Međutim, postoje stanja na koja treba posebno obratiti pažnju.

Ako primetite crvene ili ljubičaste kvržice na prstima, koje su bolne, to može ukazivati na Oslerove čvoriće, simptom endokarditisa – ističu stručnjaci.

Ovi čvorići obično se pojavljuju na jagodicama prstiju, su mekani i imaju ljubičasto-ružičastu boju, a sredina im je svetlija.

Pored vidljivih kvržica, mogu se pojaviti i simptomi kao što su groznica, drhtavica, znojenje, bol i gubitak apetita. Takođe, moguće je krvarenje ispod noktiju i oticanje stopala, nogu ili stomaka.

Škljocavi prsti – Stenozirajući tenosinovitis

Još jedan simptom koji treba pažljivo pratiti su škljocavi prsti.

Ako osetite da prst zastaje ili da je pokret bolan prilikom savijanja i ispravljanja ruke, to može ukazivati na stenozirajući tenosinovitis.

Ovo stanje nastaje zbog zadebljanja tetive i njenog omotača, što dovodi do stezanja tetiva dva mišića.

Takođe, moguća je i upala sinovijalnog omotača koji obavija unutrašnjost zgloba i luči tečnost koja prenosi hranljive materije do hrskavičavih tkiva zgloba.

Ako se pojavi upala, što dovodi do povećanog protoka krvi kroz oštećeni zglob, dolazi do povećanja količine sinovijalne tečnosti. Budući da ta tečnost sadrži negativne enzime, ona može oštetiti zglob.

Glavni uzroci ovog stanja mogu biti reumatoidni artritis, giht, lupus i druga oboljenja.

BONUS VIDEO:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas