· · Коментари: 0
једноставно и здраво

Осам импресивних предности испијања СОКА ОД ШАРГАРЕПЕ! Поспешује здравље готово свих органа у вашем телу

Сок од шаргарепе пружа невероватне здравствене бенефите, јефтин је и лако се прави

1652176549_carrot-juice-gbee907dbe_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Не само да обезбеђује калијум и витамин Ц, већ је и веома богат провитамином А. Сматра се да испијање сока од шаргарепе јача имунитет и побољшава здравље очију и коже, између осталих предности.

Прочитајте још: Задржавање ГАСОВА у организму може бити опасно по ваше здравље! Ово су трикови за избегавање гасова непријатног мириса

Ово су импресивне предности испијања сока од шаргарепе: 

1. Овај сок је веома хранљив

Сок од шаргарепе има мало калорија и угљених хидрата, а садржи бројне хранљиве материје. Једна шоља (240 мЛ) садржи:

  • Калорије: 96
  • Протеини: 2 грама
  • Масти: мање од 1 грама
  • Угљени хидрати: 22 грама
  • Шећери: 9 грама
  • Влакна: 2 грама
  • Витамин А (као провитамин А): 255% дневне вредности 
  • Витамин Ц: 23% 
  • Витамин К: 31% 
  • Калијум: 15% 

Сок од шаргарепе такође обезбеђује каротеноидне пигменте лутеин и зеаксантин , који делују као антиоксиданси у вашем телу. Антиоксиданси се боре против нестабилних молекула званих слободни радикали. Главни каротеноид у соку од шаргарепе је бета каротен, који је одговоран за наранџасту боју шаргарепе. Ваше тело га претвара у антиоксиданс витамин А.

2. Може побољшати здравље очију

Сок од шаргарепе садржи велике количине хранљивих материја које помажу вашим очима. Витамин А је од виталног значаја за здравље очију. Неколико студија повезује унос воћа и поврћа које садржи провитамин А са смањеним ризиком од слепила и очних болести повезаних са старењем. Штавише, сок од шаргарепе је одличан извор лутеина и зеаксантина, два друга каротеноида који се акумулирају у вашим очима и штите их од штетног светла.

3. Јача имунитет 

Сок од шаргарепе може ојачати ваш имуни систем. Оба витамина А и Ц који се налазе у соку од шаргарепе делују као антиоксиданси и штите имуне ћелије од оштећења слободних радикала. Поред тога, овај сок је богат извор витамина Б6. Не само да је витамин Б6 неопходан за оптималан имуни одговор, већ је његов недостатак повезан и са ослабљеним имунитетом.

4. Може пружити антиканцерогене ефекте

Студије у епруветама сугеришу да одређена једињења у соку од шаргарепе могу заштитити од рака. Конкретно, полиацетилени, бета каротен и лутеин из екстракта сока шаргарепе могу бити ефикасни против ћелија леукемије. Једна студија је показала да је лечење ћелија леукемије екстрактима сока шаргарепе током 72 сата довело до смрти ћелија рака и зауставило циклус раста ћелија.

5. Може побољшати контролу шећера у крви

Пијење малих количина сока од шаргарепе може помоћи у смањењу нивоа шећера у крви. То је зато што сок садржи пробиотике, који су корисне бактерије које утичу на бактерије црева повезане са дијабетесом. Сок од шаргарепе има низак гликемијски индекс - меру колико одређена храна повећава ниво шећера у крви. Конзумирање хране и пића са ниским гликемијским индексом може помоћи у побољшању контроле шећера у крви код особа са дијабетесом.

6. Може побољшати здравље коже

Хранљиве материје у соку од шаргарепе могу бити посебно корисне за здравље коже. Једна шоља (250 мл) сока обезбеђује хранљиве материје растворљиве у води које су неопходне за производњу колагена. Ово једињење је најзаступљенији влакнасти протеин у вашем телу и обезбеђује еластичност и снагу вашој кожи. Поред тога, витамин Ц делује као антиоксиданс и штити вашу кожу од оштећења слободних радикала. Бета каротен у соку од шаргарепе може такође помоћи вашој кожи . Једно истраживање је показало да дијета богата каротеноидима може заштитити вашу кожу од оштећења ултраљубичастог зрачења (УВ) и побољшати изглед коже.

7. Може побољшати здравље срца

Сок од шаргарепе може помоћи у смањењу фактора ризика за срчана обољења. Прво, сок од шаргарепе је добар извор калијума , минерала који игра важну улогу у правилној регулацији крвног притиска. Показало се да дијета са високим садржајем калијума штити од високог крвног притиска и можданог удара.

8. Може заштитити вашу јетру

Сматра се да каротеноиди у соку од шаргарепе унапређују здравље јетре .Неколико студија указује на то да антиинфламаторни и антиоксидативни ефекти каротеноида штите од неалкохолне болести масне јетре.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.