· · Коментари: 0
МОЋНЕ БИЉКЕ

Знате ли зашто су пилоти су током Другог светског рата јели искључиво БОРОВНИЦЕ?

Пропорционално с повећањем витамина Ц у крви опада ризик за катаракту и зато једите цитрусе, свежу и киселу паприку као и пуно першуна јер је веома богат витамином Ц.

1618298522_borovnice.jpg
Фото: Пиксабеј

У Европи су лековита својства боровнице позната вековима а нарочито је популарна као лек за очи. Плод боровнице богат је извор антицијанозида, једињења које има јако антиоксидантно својство и штити капиларе од оштећења која им наносе слободни радикали.

Прочитајте још: РУСКИЊА Викторија Семјонова: СМРТ долази из црева, зато их морамо чистити од ТОКСИНА (РЕЦЕПТ)

Црвено воће
Бета каротен садржи већина црвеног и љубичастог воћа и поврћа. Витамин A је значајан за већину метаболичких процеса у организму, стварање енергије и очување виталности.

Управо ова оштећења проузрукују болести као што су дијабетска ретинопатија, глауком, катаракта, макуларна дегенерација. Антоцијанозиди поспешују стварање везивног ткива јер имају улогу у процесу синтезе колагена, што је веома битно за побољшање циркулације малих крвних судова у очима. Зато боровница утиче на побољшавање вида.

Боровнице користите за колаче, сок, а нарочито их једите свеже!

Боровница повећава и производњу родопсина, пигмента који помаже оку да се адаптира на промене количине светлости. Зато се боровница препоручује за побољшање ноћног вида.

Прочитајте још: ЉУБАВНА јабука, црни лук и још 10 афродизијака подижу МУШКУ МОЋ, а нису скупи

Боровница преноси кисеоник до очију, а први су то открили пилоти РАФа током Другог светског рата који су закључили да ноћи боље виде од када једу боровнице.

Фото: Пиксабеј

Шаргарепа

Труње у оку
Свраб и осећај "труња у оку" знак су недостатка витамина Б2. Узимајте пивски квасац, орашасте плодове, јаја и рибу.

Први пут се помиње у писаним документима у старој Грчкој, пре 2.500 година где је свакодневно коришцена у кулинарске и медицинске сврхе. Ако је редовно једете апсолутно задовољавате потребе ораганизма за витамином А а знамо да је он веома важан за вид.

Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?

Истраживања показују да особе које свакодневно једу ово поврће имају 60% мање шансе да добију катаракту!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.