Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осећате ГЛАД чим се пробудите? Ево шта може да буде узрок

Да ли сте приметили да су неки људи гладни чим устану, док неки доручак остављају за касније?

1685975449_shutterstock_1971128498.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Не устајемо сви са истим нивоом глади у стомаку. Људи који једу касно увече (посебно вец́е порције) имају вец́у вероватноц́у да устану без много апетита. Са друге стране, они који су вечерали раније вероватно ће осетити глад чим отворе очи.

Ипак, апетит је сложена ствар. Ниво хормона, навике спавања, старење и други фактори могу утицати на то да ли ћемо одмах ујутру осећати глад. Ево шта све може да утиче на то да осећамо глад чим се пробудимо:

Имате брз метаболизам

Осец́ај засиц́ености се углавном своди на брзину метаболизма вашег тела. Ако сте спортиста или неко са пуно мишиц́не масе, вероватно ц́ете сагорети више калорија док спавате.

- Људи са бржим метаболизмом могу се осец́ати гладније током јутра од људи са споријим метаболизмом. Брзи метаболизам значи да ваше тело брже вари храну, тако да је потребно више времена да се осети ситост или ц́ете можда чешц́е осец́ати глад - каже Кимберли Виман регистровани дијететичар, преноси Минд Бодy Греен.

Имате здравствено стање које вас чини гладним

Сваки пут када се неко здравствено стање поквари са шец́ером у крви, постоји потенцијал да утиче на ваш апетит. Нарочито ако имате дијабетес или друге проблеме са шец́ером у крви.

- Људи са дијабетесом могу доживети стање које се зове феномен зоре. Ово је узроковано високим шец́ером у крви ујутру, што би могло довести до повец́ане глади - објашњава Виман.

Не спавате довољно

Спавање је често занемарен, али важан фактор у нашем осец́ању глади. Бројна истраживања показују да су добар сан и одговарајуц́и апетит повезани. Сматра се да недостатак сна значајно смањује способност мозга да регулише апетит.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas