Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети

Оволико ЦРВЕНОГ МЕСА треба да поједемо на дневном и недељном нивоу

Црвено месо покреће бројне полемике.

1613636209_Depositphotos_4479408_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Колико га треба јести, зашто је добро, зашто није, да ли можемо да претерамо у конзумирању? Мишљења стручњака су различита.

Прочитајте још: Чудотворна БИЉКА здравија од спанаћа: Пуна је витамина, јача имунитет, али није добра за СВАКОГА!

Шта подразумевамо под црвеним месом?

Постоји неколико врста - говедина, телетина, јањетина, дивљач и козетина. Свињетина је према нутритивном саставу црвено месо, али у кулинарству често спада и под белим.

Кардионол Стивен Копки истиче да се ове врсте сврставају у три категорије: млевено месо, прерађено месо и задња категорија је комад меса у 'природном' облику попут одреска.

- Није прерађено, нема никакве додатке. Ако већ једете црвено месо, бирајте га у овом облику - каже он.

Истраживања су показала да они људи, који ретко конзумирају црвено месо, имају мање шансе од развијања многих болести.

Колико онда црвеног меса треба да уносимо?

Копки истиче да све зависи од категорије меса. Мевено месо и прерађено би требало избегавати, а може се конзумирати оно у целости, као што је одрезак - али не више од 85 грама дневно, односно 595 грама недељно.

Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!

Стручњаци су нагласили да је препоручена количина уноса једнака за мушкарце и за жене.

Иако неки људи сматрају да је избацивање црвеног меса из исхране ригорозно јер човек је јео месо од свог настанка. Кардиолог нагалашава да тада није било прерађевина, хормона, додатака код узгоја и сличних штетних ствари које постоје данас у месној индустрији, па је нормално да се исхрана кроз векове променила.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas