Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет НАЧИНА да отпушите НОС без коришћења капи: Све што вам је потребно већ имате у кући

Отпушите нос на природан начин

1667653635_Foto-Profimedia-prehlada.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Било да сте прехлађени, на несрећу заражени короном или, пак, вам једноставно смета боравак у климатизованој просторији, запушен нос је један од симптома који ћете највероватније осетити. Прва помоћ код овог проблема јесу капи, али проблем са овим препаратом јесте што изазива зависност и оштећује слузницу носа. Особе које непрестано користе капи за нос не тако ретко имају веома ослабљено чуло мириса.

А како помоћи себи на природан начин и решити се запушености која, између осталог, нарушава вам и квалитет сна?

1. Црни лук

Сматра се једним од најснажнијих природних анрибиотика још пд давнина, захваљујући фенолима који имају јако антибактеријско и антивирусно дејство. Правило је - што су му мирис и укус јачи, то је црни лук богатији антиоксидансима, а самим тим и здравији. Ољуштите главицу и пресеците је на пола. Узмите једну половину и покушајте да кроз нос удишете њен мирис наредних 5 минута. Омахћете осетити да се отпушио. Добра вест код овог народног "лека" јесте што црни лук не оштећује слузокожу носа и не изазива зависност, па је погодан је и за децу.

Прочитајте још: ГРИЦКАТЕ УСНЕ? Ево због чега се јавља ова навика и како да је једноставно спречите

2. Бели лук

Бели лук се од давнина у народу користи за "лечење" бројних болести, па тако помаже и код запушеног носа. Захваљујући бројним корисним састојцима као што су гарлицин, скординин и алицин, бели лук делује попут антибиотика, а због алицина има и антивирусно, антигљивично, антиупално, антипаразитско и антиоксидативно дејство. "Лек" од белог лука неће се допасти онима који његову арому не воле, али је невероватно користан. Све што треба да урадите јесте да исецкате један чен и поједете га - било у салати, јелу, са хлебом или самостално... Жваћите га најмање десетак пута, па онда да добро удахните.

3. Лимун

Лимун је богат  антиоксидансима и један је од најпознатијих извора витамина Ц, а може и те како да помогне у  избацивању секрета из носа. Смањује упалу крвних судова унутар носа, захваљујући високој концентрацији аскорбинске киселине. Две кашике овог сока помешајте са пола кашичице црног млевеног бибера и врло мало соли. Ову смесу ставите на сам улаз у носне шупљине и оставите да тако стоји неко време. Продисаћете за пар минута!

4. Јабуково сирће

Природно јабуково сирће је невероватно здраво, не само да помаже да убрзате метаболизам и ослободите се вишка килограма, већ има позитиван ефекат и на јачање имуног система. Такође и раствара слуз у носу. Прокувајте пола литра воде, па сипајте у њу три кашике јабуковог сирћета и инхалирајте се паром од ове мешавине.

5. Босиљак

Ако удишете ову биљку јаког мириса, или пак пијете чај од ње, додајете је у храну у виду зачина, стручњаци кажу да ћете спречити да се накупља секрет у телу. И не само то, успећете да избаците ону која вам је запушила нос. Поред тога, босиљак помаже да се ублажи главобоља, несаница и мучнина. Како се користи? Узмите 4-5 свежих листића босиљка и добро их сажваћите пре него што прогутате. Примењујте овај третман једном ујутру пре доручка и једном увече након вечере. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas