Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети

Пет намирница погодних за ЗДРАВЉЕ СРЦА и превенцију кардиоваскуларних обољења

Намирнице које ће помоћи вашем кардиоваскуларном систему да остане здрав и снажан.

1645436900_lemon-gfb9b280e5_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Здравље срца је јако битно, поготово ако се узме у обзир да кардиоваскуларна обољења заузимају неславно прво место по броју живота који одузму. Чак иако сте млади и немате некаквих тегоба, важно је да размислите о њиховој превенцији. Постоје одређене намирнице које више од осталих могу да помогну у разређивању крви, тј. у спречавању стварања крвних угрушака.

1. Ђумбир

Ђумбир је сјајан избор кад се узме у обзир да његов корен садржи гингерол и полинезасиц́ене масне киселине у већим количинама.  Ова, али и друга једињења, помажу у смањивању нивоа лошег холестерола у крви. Осим тога, ђумбир може помоћи у разређивању наслага са крвних судова.

2. Парадајз

Ово поврће које обожавамо обилује витаминима Б, Ц и Е, салицилатима и моц́ним природним антиоксидансом ликопеном. Осим тога парадајз садржи и  велике количине гвожђа, калијума и мангана.  Управо зато парадајз је сјајан избор за ваше крвне судове и срце, али је одличан и за здравље целокупног организма!

Прочитајте још: ОПАСНИЈА ОД ХОЛЕСТЕРОЛА И ШЕЋЕРА: Доктор упозорио на ОВУ КИСЕЛИНУ, тихо разара органе, а ево како се регулише

3. Боровница

Ово воће је једно од највећих природних антиоксиданата и у свом саставу садржи витамине А, Ц, Е, К, Б6, Б3, Б1, Б2! Не само што је добар савезник у поправљању Ваше крвне слике, већ се и сјајно бори против слободних радикала у организму. Природни сокови, чајеви и мармеладе само су неки од начина како можете конзумирати ово чудесно воће.

Фото: Пинтерест

4. Куркума

Активни састојак куркум -  куркумин, поседује антиоксидативна и противупална својства, тако да ова биљка може спречити зачепљење артерија. Баш као и остале  намирнице које смо навели куркурмин може смањити ниво лошег холестерола (ЛДЛ холестерол). Овај састојак благотворно делује и у опуштању крвних судова.

Прочитајте још: Пића која имају исто ДЕЈТСТВО КАО КАФА: Шест здравих замена за овај напитак

5. Лимун

Лимун чува наше артерије - витамин Ц добар је савезник у регулисању крвног притиска, смањивању упале артерија, али и смањивању ЛДЛ холестерола у крви. Калијум, магнезијум, фосфор, калцијум, цинк, витамин Е само су неки од многобројних корисних материја у овом киселом воћу.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas