Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОВРЋЕ

ПЕТ разлога због којих треба ЈЕСТИ РОТКВИЦЕ, посебно ако су ЉУТЕ

Ротквице нису само укусне, већ су и пуне витамина и минерала.

1622189739_radishes-5116751_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ово поврће организам снабдева калијумом, витамином Ц, селеном и фолном киселином.

Ротквице садрже врло мало калорија, због чега су одлична намирница за пролећно чишћење организма.

Сумпорни хетерозиди дају ротквици специфичан мирис и љутину, а што је ротквица љућа, то је здравија и кориснија за организам.

Прочитајте још: Знакови да не једемо довољно ПОВРЋА: Неки знатно утичу на квалитет живота

Ово су разлози због којих треба уврстити ротквице у намирнице које често конзумирате.

Ротквица потиче из Азије где се узгајала и брала још пре 3000 година. 

Заштитник тела

Црвена боја ротквице потиче од пигмента антоцијана. Ова материја је снажан антиоксиданс који чува ћелије од распадања и гарантује здравље целог тела.

Подстиче пробаву

Љуткасти укус ротквице подстиче лучење желудачних сокова, због чега се обично служи у салатама или напицима, односно као "аперитив" који отвара апетит. Уз то покреће пробаву и рад црева, а посебно се препоручује особама које имају проблем с тврдом столицом.

Савезник фит форме

У сто грама ротквица налази се само 16 калорија јер чак 95% плода чини вода, тако да у овој љуткастој намирници можете уживати без задршке ако држите дијету. Ово поврће одличан је извор витамина ц, дијеталних влакана, калијума и фолата, који дају енергију и јачају имунитет.

Прочитајте још: Бацате браон банане и љуте ротквице? Ево решења за ова и још два проблема

Антибактеријско дејство

Сок од свеже ротквице цедио се за лечење жучи, а показао се посебно корисним у излучивању слузи из дисајних органа током сезонских болести, као што су бронхитис и прехлада. Неки стручњаци тврде да је, уз антибактеријска својства, ротквица моћно средство против кашља и главобоља.

Чувар јетре

Ротквица садржи материје које неутрализују билирубин у јетри због чега је одлично средство у борби против жутице. Уз то је одлична намирнице за пролећну детоксикацију – без обзира једете ли је сирову, цедите сок или додајте напицима за чишћење организма од накупљених токсина.

Наравно, због љутине појачана конзумација ротквица не препоручује се особама које имају осетљиву слузницу желуца и болести попут чира, као ни бубрежним болесницима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas