Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Покушајте да пишете "ПОГРЕШНОМ" РУКОМ: Разлог ће вас изненадити

Писањем руком којом иначе не пишете, развијате нове вештине које су делотворне за ваш мозак.

1622577422_people-2557399_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Писање руком која вам није доминантна је забаван тренинг за ваш ум, али вас и мотивише да изађете из зоне комфора, сматра др Кристен Вилумир, неуронаучница која писање недоминантном руком и сама редовно практикује.

Она је за портал "Мајнд боди грин" објаснила зашто је то тако.

Прочитајте још: Досадна песма вам је "остала у глави"? Лекар открио како да је се решите у пар секунди

„Када једном почнете да пишете својом недоминантном руком, почећете и да држите чашу том руком, да перете зубе и све остало. Те промене можда не изгледају као нешто велико, али тако ваш мозак успоставља нове везе. Волим то да назовем растезањем неурона“, рекла је научница и напоменула да је то одлична вежба за побољшање можданих функција јер људски мозак је у стању да константно формира нове везе између можданих ћелија. То је заправо начин на који учимо нове вештине.

Многа истраживања су доказала велику користи од учења писања руком коју мање користите.

Током једног од тих истраживања, испитаници којима је десна рука доминантна имали су задатак да цртају левом руком.

Након мање од 200 минута цртања радили су то значајно боље него на почетку, показујући тако колика је способност мозга у јачању нових веза у телу.

Такође, свако учење нових вештина може да побољша способност памћења код старијих особа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas