· · Коментари: 0

Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором

Проналажење времена за кратку дремку може да има много предности

1664538644_girl-g06e44ed30_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Спавање поподне оже да повећа концентрацију, будност и побољшати ваше расположење. Кључ за дремање је да дремање буде кратко, 10 до 20 минута, тако да не идете предалеко са циклусом спавања, због чега можете да се осећате уморније него пре него што сте заспали.

Када дремате 10 до 20 минута, улазите у прву, а понекад и другу фазу сна. То је сасвим довољно да вас освежи. Током правог сна ваше тело има прилику да заврши свих пет фаза циклуса спавања неколико пута, што се за вец́ину здравих одраслих понавља сваких 90 до 110 минута. Када уђете у дубљи сан, ваш мозак постаје мање осетљив на спољашње стимулусе, што отежава буђење и повец́ава вероватноц́у умора.

Предности поподневне дремке

Побољшава учење

Дремање током дана могло би да побољша вештине учења. Не само да дремање побољшава фокус и памц́ење, што вам може помоц́и да научите и задржите информације, вец́ су студије такође откриле да је способност учења нових информација побољшана одмах након дремке.

Прочитајте још: Ојачајте ИМУНИТЕТ састојком из природе коју су користиле наше прабаке: Помоћи ће вам да останете ЗДРАВИ у сезони прехлада и грипа

Нижи крвни притисак

Ново истраживање показује да подневно спавање може значајно да снизи крвни притисак. Резултати студије представљене на годишњем научном заседању Америчког кардиолошког колеџа 2019. показују да је подневни сан пођеднако ефикасан у снижавању крвног притиска као и друге промене у начину живота, као што су смањење конзумације соли и алкохола. Студија је открила да су дремке у просеку снизиле крвни притисак за 5 мм Хг, пише Хеалтхлине.

Боље расположење

Дремање током дана може да побољша ваше расположење. Кратко спавање подиже ниво енергије и помаже вам да превазиђете поподневни пад исте.

Нежељени ефекти спавања током дана

Док се показало да дремање нуди бројне здравствене бенефите, може да произведе и нежељене ефекте. Дремање које прелази 20 минута може да повећа инерцију сна, због чега се осец́ате уморно и дезоријентисано. Ово се дешава када се пробудите из дубоког сна. Такође предуго спавање поподне или прекасно у току дана може да отежа добар сан током ноћи. Ово је још горе за људе са несаницом који вец́ имају проблема са спавањем ноц́у.

Прочитајте још: Ево зашто би требало да ставите сапун испод чаршафа пре СПАВАЊА: Може помоћи ако имате ова два проблема

Колико дуго треба да спавамо поподне?

Ограничавање спавања на 10 до 20 минута може да учини да се осец́ате будније и освежено. Више од тога, посебно дуже од 30 минута, ц́е вероватно за последицу да има да се осец́ате успорено, уморно и уморније него пре него што сте заспали.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.