· · Коментари: 0
исцрпљеност

Препознајте ХРОНИЧНИ УМОР: Симптоми које не треба да игноришете

Како би се хронични умор излечио или барем ублажио, битно је променити животне навике - здравије се хранити, бавити се физичком активношћу која нас опушта, ићи раније на спавање и слично.

1608109715_Depositphotos_56153501_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Да је време за промене показаће вам наедних пет симптома хроничног умора које не смете игнорисати.

Не можете да заспите или се будите ноћу

Око 80 посто људи који пате од хроничног умора има проблема са спавањем. То се може манифестовати као немогућност да заспимо, а када напокон утонемо у сан, он је често испрекидан, односно врло лако се пробудимо усред ноћи. А када се пробудимо из сна, често се осећамо као да уопште нисмо спавали. Када и одспавате препоручених 7-8 сати ођедном, не осећате се наспавано.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Јутарњи ЕЛИКСИР који јача имунитет и чува од ВИРУСА

Тешко се концентришете

Осећате се измождено после сваке активности
Било да је реч о одласку у шетњу или слушању како се ваши рођаци свађају теком божићног ручка, после било каквог нивоа физичког или емоционалног стреса осећате се као да сте били у рату. Ако су ваше тело или ум изложени и најмањем напору, осећате се потпуно измождено.

Људи претпостављају да је симптом кроничног умора једино константни осећај умора, али постоје и други знакови, као што су повећана заборавност, потешкоће са концентрацијом, учестала појава да нас друге ствари лако ометају док нешто радимо. Особе са хроничним умором описују тај осећај као да су стално окружени густом сивом маглом, као да им је мозак једнако уморан као и тело.

Симптоми хроничног умора могу постати много израженији када стојите него када лежите-

Тешко вам је да стојите на ногама

Особама које мучи хронични умор и стајање на ногама може бити тешко. Штавише, симптоми хроничног умора могу постати много израженији када стојите него када лежите. Стручњаци верују да особе са синдромом хроничног умора доживљавају стање звано ортостатска интолеранција, при којем доток крви у мозак слаби када стоје усправно.

Прочитајте још: Фактор здравог живота: Добар сан штити срце

Осећате болове по целом телу

Главобоље које се враћају, бол у зглобовима, мишићима, па чак и болно грло које не пролази могу бити знакови хроничног умора. Често нема црвенила ни отицања – особа само осећа бол који се може ширити дубоко у мишиће и зглобове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.