· · Коментари: 0
ПУЛМОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ

ОПРЕЗ! Дуготрајан кашаљ, искашљавање и отежано дисање могу бити знаци озбиљне болести, а да нисте ни свесни

Дуготрајан кашаљ, искашљавање и отежано дисање можда су знаци озбиљне болести

1609331719_Depositphotos_20134417_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) представља честу хроничну болест дисајних путева која се може спречити и лечити. Обично настаје после 40.године живота, 160 милона жена и 168 милиона мушкараца болује од ове болести. Разговарали смо са пулмологом, Доц. др Татјаном Аџић -Вукичевић о овој болести.

У Републици Србији преваленца ХОБП-а према резултатима истраживања здравља становништва Србије износи 4.5%, и нешто је већа у женској популацији (5%) него у мушкој (3.7%). ХОБП је 2013. године била четврти узрок смртности у Републици Србији. Најчешћи узрочници су пушење, загађење ваздуха и наследни фактори. Основни симптоми болести су кашаљ, искашљавање и отежано дисање. Симптоми напредују споро током година упркос лечењу.

Доц. др Татјаном Аџић -Вукичевић, Фото: Промо

Др Аџић -Вукичевић наводи: "Сумња на ХОБП постоји уколико имате кашаљ који не престаје, искашљавате густ мукозан секрет, остајете без даха приликом физичких активности, ако сте пушач, било активни било пасивни или сте професионално изложени прашини и хемикалијама. Са сваким погоршањем ХОБП-а нарушавају се параметри плућне функције чиме се ремети квалитет живота. Основни циљ у лечењу ХОБП-а јесте да се спрече погоршања. Ако осетите бол у грудном кошу и дупљи, промуклост, замор, малаксалост и губитак у телесној маси, обавезно се обратите вашем лекару. Саветујем да избегавате пушење цигарета, аерозагађење, да шетате, вежбате да се редовно и здраво храните."

Уколико искашљавате секрет, промењене боје, жућкасто-зелене, ако имате нагомилавање секрета у дисајним путевима који не само да их блокира, него служи као плодно тло за развој инфекције, најчешће бактеријских. Зато се за лакше искашљавање препоручује Н-ацетилцистеин као муколитик који је препоручен у светским смерницама ГОЛД за лечење ХОБП-а, не само као чистач плућа, него и као снажан антиоксиданс.

Дуготрајна примена, најмање 4 месеца и дуже, прополиса и Н-ацетилцистеина доказано синергистички делује антиоксидантно у борби против слободних штетних радикала и на тај начин помаже у спречавању погоршања ХОБП-а и бољем квалитету живота тих особа.

Др Аџић-Вукичевић саветује: "Моја препорука као помоћ особама са кашљем јесте Пропомуцил® са органским медом, који поред стандардне терапије за ХОБП својим активним састојцима омогућава лакше елиминисање секрета из дисајних путева. На тај начин се олакшава дисање, смањује инфекција и подиже имунитет, а својим састојцима доприноси да плућа буду здрава. Пропомуцил® са органским медом, садржи и органски мед посебне чистоће, доприноси смањењу ризика од инфекције плућа, а и прва је препорука за кашаљ према Британским смерницама са додатком природног витамина Ц који доприноси нормалној функцији имунског система и заштити ћелија од оксидативног стреса."

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.