Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за ЗДРАВ И КВАЛИТЕТАН САН: Овоме би увек требало да будете доследни ако желите да се наспавате

Добар сан позитивно утиче на добро расположење, побољшава ниво енергије, па је лакше остварити снове и циљеве.

1704285754_shutterstock_2303746107.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Савет је да је за квалитетан сан потребан континуитет током сваке ноћи. Тако прелазимо све четири фазе сна, где сваки циклус траје до 90 минута. Већини људи потребно је седам до осам сати сна.

Савети за здрав и квалитетан сан су:

  • направити распоред одлазака у кревет и буђења,
  •  држати се распореда сна и током викенда и кратких одмора.

„Ако се време спавања и буђења мењају из дана у дан или викендом, ваш ритам спавања није предвидив, а тело не зна како да реагује. Будите се у исто време сваког јутра“, рекао је клинички психолог и стручњак за спавање Мајкл Гранднер.

Избегавајте одређену храну и пиће

Не узимајте алкохол да бисте смирили живце или помогли себи да заспите. Алкохол може да помогне да заспимо, али постоји могућност да се прескочи нека од фаза сна, што није добро за здравље.

Тело треба да искуси све три фазе сна – лагани сан, РЕМ стање или стање сна и дубок сан – да би се у потпуности обновило. Кофеин се не препоручује после поднева, као ни тешки зачини који изазивају горушицу или друге проблеме са варењем.

Постоји много више начина да тренирате свој мозак да заспи и остане у сну. Добре навике укључују елиминисање плаве светлости и буке, топле купке или јогу за опуштање и одржавање спаваће собе хладном и без електронских уређаја. Наука нам говори да се боље одмарамо на нижим температурама (15 до 20 степени Целзијуса).

Плава и друга ЛЕД светла која емитују лаптопови, паметни телефони и телевизија ометају производњу мелатонина, хормона сна у нашем телу. Колико год понекад изгледало нормално да радите из кревета или играте игрице са децом у кревету, то није добро јер је спаваћа соба место за спавање.

- Било да је почетак ноћи или средина ноћи, ако сте будни 20 или 30 минута, устаните и ресетујте се. У кревету не треба лежати будан, без сна. Зато што будно лежање у кревету може створити асоцијацију у вашем мозгу која може довести до хроничне несанице. Уместо да буде место за одмор где мирно заспите, ваш кревет постаје узнемирујуће место где се бацате и окрећете и будите уморни - рекао је Мајкл Гранднер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas