Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се дешава у нашем телу када ПРЕСКОЧИМО ВЕЧЕРУ? Многи овако желе да смршају, а ево шта је заправо тачно

Различите дијете и заузет распоред довели су до тога да све више људи остане без вечерњег оброка, али истраживања показују да то има негативне менталне и физичке последице. Шта би требало да знамо о све чешћој пракси прескакања вечере?

1695643209_09293ce7f1b9b6d9663256a3b3e606f5b0bca1f9.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сви су чули флоскулу да је доручак најважнији оброк у дану, али и вечера је важна. То је последњи велики оброк у дану, а за многе људе, вечера је прва ствар која пада са њихове листе обавеза када се распоред попуни вечерњим обавезама, догађајима и активностима. Одлазак без вечере може се десити случајно када се због ручка осец́ате сити и након вечере, а постоје и они који намерно прескачу вечеру јер се држе временски ограниченог периода за исхрану који се завршава поподне или практикују различите дијете.

Важност вечере

Вечера није само трец́и дневни оброк. То је уједно и последња прилика у дану да свом телу дате калорије и исхрану која му је потребна да напредује пре него што одете на спавање, што је за вец́ину људи најдужи период у 24 сата када остану без хране.

Шта се дешава када прескочите вечеру?

Кад год једете, или не једете, то покрец́е низ реакција у вашем телу. Чак и мале промене у редовним оброцима могу нарушити вашу способност да регулишете свој апетит јер варирање дневне рутине исхране ремети циркадијалне ритмове, 24-часовни циклус који управља многим телесним функцијама, према прегледу објављеном у августу 2021. у часопису Цуррент Опинион ин Биотецхнологи. Дугорочно, редовно прескакање оброка може имати негативан утицај на ваше здравље.

Прескакање ручка или вечере посебно повец́ава ризик од кардиоваскуларних болести, према студији објављеној у марту 2023. у Јоурнал оф тхе Ацадеми оф Нутритион анд Диететицс. Краткорочно, прескакање вечере може довести до флуктуација шец́ера у крви због чега се осец́ате као да сте под стресом или вам недостаје енергије, пише Еверyдаy Хеалтх.

Као опште правило, стручњаци предлажу да поједете нешто у уобичајено време за вечеру, чак и ако сте сити од великог или касног ручка, како би ваше тело било по распореду.

Прескакање оброка такође може утицати на ваше ментално здравље. Према студији објављеној 2020. године у часопису Инноватион ин Агинг, старије особе које су прескакале оброке чешц́е су доживеле симптоме депресије, анксиозности и несанице од оних који нису.

Може ли прескакање вечере помоц́и у губитку тежине?

Смањивање оброка може изгледати као пречица до губитка неколико килограма. Временом, међутим, прескакање вечере није добра стратегија за губитак тежине. У ствари, прескакање вечере било је највец́и предиктор повец́ања телесне тежине у студији објављеној у јануару 2021. у часопису Нутриентс. Одустајање од доручка, ручка или вечере може вас учинити подложнијим развоју поремец́аја у исхрани, према студији објављеној у априлу 2022. у часопису Еатинг анд Веигхт Дисордерс. Бољи приступ би могао бити унос више калорија за доручак и ручак, а затим унос мањег броја за вечеру, што би га чинило најлакшим оброком у дану.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas