Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњаци саветују: За здраве кости су неопходни витамини К2 и Д3

Годинама уназад знамо да је витамин Д неопходан за добро здравље и превенцију многих болести.

1642504746_JDHHGI.jpg
Фото: Проф. др Емилија Дубљанин Распоповић, физијатар
Oglas

Када је реч о здрављу коштано-зглобног система уз витамин Д3 неопходан је и К2, јер они раде као тим, имају удружено дејство и оба играју важну улогу за здравље костију и виталност зглобова. Са проф. др Емилијом Дубљанин Распоповић, специјалистом физикалне медицине и рехабилитације и субспецијалистом медицине бола из Универзитетског клиничког центра Србије разговарамо о значају суплементације витамина Д3 и К2, као и на који начин они заједно доприносе здрављу коштано-зглобног система. 

Витамин Д - када се јавља недовољност?

Недовољност витамина Д широко је распрострањена и присутна је код 30-50% опште популације. Слободно се може рећи да у општој популацији представља тиху епидемију и често је клинички непрепозната. Витамин Д се ствара у кожи под утицајем УВ зрака. То је могуће само током сунчаних месеци у години. Међутим, колико ће се витамина Д произвести у кожи зависи од старости, надморске висине, коришћења креме за сунчање са заштитним фактором, смога, пигментације коже, доба дана и других фактора. Током зимских месеци, када нема довољно сунчевих зрака наша кожа не може синтентисати витамин Д. Познато је да се храном не може обезбедити довољно витамина Д. Због свега наведеног постоји потреба за суплементацијом, нарочито током зимских месеци.

Како да препознате недостатак?

Недостатак витамина Д може се манифестовати умором, лошим расположењем, боловима у мишићима, костима и леђима,  губитком косе, лошим зарастањем рана, и честим прехладама. 

Које су последице недостатка витамина Д?

Ниске вредности витамина Д оштећују способност нашег организма да преузме калцијум и фосфор унет путем хране. Због тога кости постају слабије и кртије. На тај начин недостатак витамина Д доприноси ризику од остеопорозе. Недостатак витамина Д такође повећава ризик од пада и настанка прелома у старијој популацији. 

Како и када проверавати ниво витамина Д?

Анализа крви је најбољи показатељ статуса витамина Д у нашем организму. Тестирање статуса витамина Д према најновијим препорукама саветује се свим особама старијим од 65 година, особама тамније пути, као и трудницама и дојиљама. Рутинско тестирање у здравој популацији се не саветује. 
Вредности ниже од 25 нмол/л захтевају лечење. Вредности између 30-50 нмол/л захтевају надокнаду витамина Д код појединих група пацијената. То су пацијенти са симптомима недостатка витамина Д, пацијенти који се недовољно излажу сунцу, пацијенти који болују од остеопорозе, који су имали преломе или имају висок ризик за настанак истих. Вредности преко 50 нмол/л у већини случајева су довољне и захтевају само одржавање нивоа витамина Д.

Зашто витамин Д треба обавезно узимати у комбинацији са витамином К2?

Витамин К2 је веома важан за многе процесе у организму, укључујући и здравље наших костију, јер захваљујући њему омогућена је уградња калцијума у кости. Витамин К2 има две основне функције - активира остеокалцин који везује калцијум из крви, док активацијом једног другог протеина спречава таложење калцијума у различитим меким ткивима, као што су крвни судови или бубрези…

Зашто препоручујем Хербико К2Д3?

Хербико К2Д3 садржи комбинацију ова два витамина значајна за здравље костију. Оно по чему се издваја је што садржи МК-7, супериорну форму витамина К2 са највећом искористљивошћу у организму. Ова форма витамина К2 се у крви задржава 8 - 10 пута дуже од других облика витамина К2. На тај начин Хербико К2Д3 обезбеђују телу оптималну количину витамина намењених здрављу костију и погодан је за дозирање једном до два пута дневно што његову примену чини ефикаснијом и комфорнијом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas