· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Воћка која је чист дар природе: Семе грејпфрута помаже при лечењу неколико врста болести

Лек против многих болести.

1608891003_Depositphotos_89274832_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Грејпфрут је због својих својстава класификован као дијететско воће. 

Сви смо упознати са здравственим предностима конзумирања грејпфрута, али да ли сте знали да је семе ове воћке исто тако лековито?

Међу корисним квалитетима семена грејпа су: антиоксидант, антиинфламаторно, антимикробно. Наведена лековита својства производа омогућавају да се екстракт семенки грејпа сматра универзалним природним леком против широког спектра болести.

Прочитајте још: Уколико дуго седите, потребно је да конзумирате ове намирнице

1. За варење - Значајан део дигестивних поремећаја узрокован је брзим развојем патогених бактерија у гастроинтестиналном тракту. Са овим патологијама, антимикробне способности семена грејпа ће помоћи.

2. Против инфекција - Стручњаци примећују позитиван ефекат семена грејпа у лечењу инфекција уринарног тракта. 5-6 семенки, ако се узимају 3 пута дневно, еквивалентно су ефекту антибактеријских лекова.

Прочитајте још: ВИТАМИНИ који имају важну улогу у очувању здравља плућа

3. Кандида расте у дигестивном тракту, узрокујући дигестивне патологије. Екстракт семенки грејпа показао се ефикасним у убијању кандиде. Производ се такође користи за лечење гљивица на ноктима. Екстракт се узима орално (прво се морате обратити лекару) и применити на проблематично подручје. 

овај екстракт убија до 800 сојева вируса и бактерија, 100 сојева гљивица и разних паразита.
Фото: Депозит

4. За холестерол - Антиоксиданти садржани у овим семенкама одржавају "добар" холестерол и смањују "лош" холестерол, они служе као добра превенција кардиоваскуларних патологија као што су срчани удар, мождани удар и атеросклероза.

Прочитајте још: Предмет који на себи носимо свакодневно легло је БАКТЕРИЈА, а ево како да га правилно очистите

5. За дијабетес - За пацијенте са дијабетесом типа 2, присуство антиоксиданса названог нарингенин у овим семену је изузетно корисно, што повећава осетљивост ћелија на инсулин. 

Овај антиоксиданс доприноси корекцији тежине која је потребна многим дијабетичарима.

6. Инхибитори одређених врста карцинома - Лиминоиди који се налазе у семенкама грејпа спречавају напредовање одређених врста карцинома. Ове биоактивне супстанце из групе фитонутријената стимулишу "лоше" ћелије да се униште без оштећења "добрих" ћелија.

Прочитајте још: Није даска за WЦ шољу: Ово су најпрљавије ствари које свакодневно додирујемо

7. За мршављење -  Семе грејпа активирају метаболизам и коригује апетит, благотворно делујући на процес мршављења.

Фото: Депозит

8. Против гингивитиса - Као природни антибиотик, екстракт семенки грејпа користи се у лечењу болести десни. У профилактичке сврхе и за лечење гингивитиса, семе треба сломити и утрљати у десни.

Примена у козметици - Семе грејпа користе се за негу и заштиту коже помоћу њихових саставних супстанци, и то: линолне киселине, витамина Е, флавоноида, процијанидина. Процијанидини штите ћелије епидерме од оксидативног стреса, повећавају еластичност и инхибирају нежељено старење. Семе грејпа је  показао ефикасност у лечењу дерматолошких обољења изазваних бактеријама, вирусима итд. Семе грејпа може помоћи код акни, екцема, кандидијазе, брадавица, па чак и лишајева. Наведени производ помаже у јачању корена косе, бори се против перути, благотворно делује на раст косе.

Прочитајте још: Решите се запушених синуса уз помоћ неколико златних савета

Не препоручује се конзумирање у трудноћи и током дојења. Иако је сасвим природан лек, семе грејпфрута не смете да узимате без контроле лекара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.