Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Rešite se zapušenih sinusa uz pomoć nekoliko zlatnih saveta

Vreme je prehlada i viroza, pa nije čudo što se mnogi bore sa problemom začepljenih sinusa.

1608644895_Depositphotos_252769012_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Sinusi su šupljine na prednjoj strani lobanje, oko jagodičnih kostiju, u središtu čela, između očiju i iza nosa. Ta šupljina je obložena sluznicom koja je osetljiva na infekcije ili alergene koji mogu da izazovu upalu i začepljenje sinusa.

Kad sluz zbog začepljenja ne može da iscuri iz šupljine, sinusi nabreku i u njima se stvara pritisak koji može da dovede do bolova u licu, nosu, obrazima i čelu. Da biste se oslobodili pritiska primenite nekih od jednostavnih kućnih metoda.

1. Masaža lica

Neke studije tvrde da bi masaža mogla da pomogne u limfnoj drenaži oko nosa i obraza, te će na taj način umanjiti pritisak u sinusima. Pokušajte sa valjcima za masažu ili valjcima od žada.

Pročitajte još: Promenite ISHRANU! Donosimo vam spisak hrane koja štiti organizam od ZAGAĐENOG VAZDUHA

2. Dignite glavu

Dok spavate, podignite glavu jastucima iznad nivoa grudi. To omogućuje bolju drenažu sinusa dok spavate. Takođe, ovaj položaj će sprečiti skupljanje sluzi u sinusima.

Foto: Depozit

3. Vežbajte

Poznato je da vežbe joge, meditacije i disanja oslobađaju napetost iz tela. Redovno vežbanje ovim metodama dovešće do opuštanja i ublažiće bol i nelagodu, a vežbe disanja takođe mogu da poboljšaju zdravlje sinusa.

4. Odmor

Dobar noćni san može uticati da se smanji pritisak u sinusima. Odmaranje podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca koji napadaju viruse i bakterije koji uzrokuju infekcije.

Pročitajte još: OPREZ! Ove stvari nikako ne smete raditi PRE SPAVANJA

5. Ispiranje nosa

Ispiranje nosa može da održi sluznicu vlažnom i da ublaži pritisak u sinusima. Takođe, smanjuje rizik od bolesti gornjih disajnih puteva. Ispiranje nosa možete da obavite pomoću male Neti-bide posude.

Pročitajte još: Evo zbog čega žeđ nikako ne smete da ignorišete

Napunite posudu sterilnom vodom (dobro prokuvanom, a zatim ohlađenom). Nagnite se nad lavabo i lagano nagnite glavu u levu stranu. Stavite levak posude u desnu nozdrvu i polako uspite tečnost. To isto ponovite i sa drugom stranom. Tečnost će teći od jedne do druge nosnice, ispirajući bakterije i prljavštinu.

6. Inhalacija

Suvi sinusi mogu da povećaju pritisak i da prouzrokuju glavobolju i bol u drugim delovima lica. Udisanje pare može da održava sinuse i ublaži sve dodatne bolove.

Pročitajte još: Dajte sebi oduška - Ovo su vrste ODMORA koje treba svi da primenjujemo!

Inhalaciju možete da obavite i kod kuće. Nagnite se iznad lonca napunjenog vrućom vodom i pokrijte glavu peškirom ili krpom. Udišite paru kroz nos nekoliko minuta. To možete da radite dva do tri puta na dan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas