Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се дешава трзај пре него што заспимо? Ево на шта може да укаже

У стручној литератури трзај који осетимо кад наше тело тоне у сан назива се „хипнотички“ трзај.

1702641301_shutterstock_2279908277.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Није утврђено због чега се јавља, али постоји неколико занимљивих теорија. Неки мисле да је у питању нуспродукт еволуције, али утицаја имају и стрес, кофеин, недостатак одмора и сна.

Често нас док спавамо или док тонемо у сан, прене трзај нашег тела, и то није реткост. Такве трзаје доживи око 70 одсто људи широм света.

Медицинска сестра Елен Вермтер из организације „Беттер Слееп Цоунцил“ истакла је да је овај феномен, у ствари, „аутоматско спремање“ нашег тела за сан.

„Када се тело припрема за сан, мишићи се опуштају, а то опуштање мозак препознаје као пад, па покреће контракцију мишића“, навела је Елен Вермтер.

Како је објаснио доктор Рај Дасгупта, доцент клиничке медицине на Универзитету Јужне Калифорније, према урађеним истраживањима, углавном нема разлога за бригу.

Ипак, његова препорука је да треба да водимо рачуна о својим навикама током дневних активности које могу да утичу на појаву трзаја у сну.

На првом месту је стрес, емоционални или ментални, па је потребно научити технике опуштања, ако за то имамо потребу. Препорука је избегавање узнемирујућих садржаја.

Недовољно сна или лош квалитет сна често су један од узрока таквог трзаја. Телу је, према неким изворима, потребно седам сати сна.

Препорука је да се избегавају велика количина кафе и никотин. Довољне су нам три кафе током дана, пише Хеалтх Магазинес.

Апнеја, или краткотрајан престанак дисања који траје неколико секунди, може да изазове трзај током преласка из будног стања у сан.

Појаву апнеје у сну тешко можемо сами да препознамо. Неки од симптома су гласно хркање, гушење, поспаност током дана, без обзира на то колико сте спавали, буђење са сувим устима и болом у грлу, јутарња главобоља. Апнеја у сну може бити опасна, па је препорука да се посети лекар.

Неки истраживачи мисле да је то еволуцијски знак, да је остатак рефлекса из далеке прошлости, из времена када су људи спавали на дрвећу, а трзај их је спречавао да падну.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas