· · Коментари: 0

ЗАШТО СУ УРМЕ ТОЛИКО ЗДРАВЕ? Откријте све здравствене предности, али и како и колико смете да их једете дневно

Урме су толико здраве да су скоро неопходне у нашем јеловнику, а ево за шта су све добре

1685954275_Urme-naslovna.jpg
Пхото: Инстаграм принтсцреен/ роадиста

У здравственом и нутритивном смислу, урме се сматрају најздравијим воћем на планети.

Ово воће се сматра правом ризницом витамина, одличне су за одрасле, али и за децу, а због утицаја на здравље препоручују га и стручњаци. Поред значајне количине влакана садрже и неке важне витамине и минерале.

Храна богата влакнима се често препоручује за добро здравље црева, а и савршен је избор за време поста. Влакна могу да буду корисна и за контролу шећера у крви.

Урме су богате и антиоксидансима који су значајни у борби против болести. У поређењу са сличним врстама воћа, као на пример са смоквама и сувим шљивама, урме садрже највећу количину антиоксиданса.

Још један разлог за конзумирање овог здравог воћа јесте његова способност унапређења здравља нашег мозга и можданих функција, пише Хеаттхлине.

Лабораторијска истаживања открила да су урме корисне за снижавање инфламаторних маркера који проузрокују Алцхајмерову болест. Потенцијална својства урми која ојачавају мозак приписана су њиховом садржају антиоксиданаса за које је познато да смањују упале.

Урме су изврстан природни заслађивач и одлична здрава алтернатива шећеру. Представљају извор фруктозе, врсте природног шећера који се налази у воћу. Важно је напоменути да, иако урме имају доста влакана и храњивих састојака, и даље су прилично калоричне и најбоље их је умерено конзумирати.

Такође, важно је поменути и утицај овог воћа на здравље костију, због садржаја богатог минералима, укључујући фосфор, калијум, калцијум и магнезијум, који спречавају болести попут остеопорозе.

Бројна истраживања наводе утицај овог воћа и на смањење нивоа холестерола у крви, унапређење изгледа и затегнутости коже захваљујући витаминима Ц и Д, а помажу и при губљењу килограма.

Урме се често комбинују са другом храном, попут бадема и маслаца од орашастих плодова. Ово воће је врло љепљиво, што га чини корисним као везиво за разне врсте посластица, нарочито оних које не захтевају печење.

Како се једу урме и који је препоручени дневни унос?

Урме могу да се једу као свеже и као суве, све зависи шта више преферирате. У арапским земљама их једу у склопу главних јела, али уколико нисте још увек спремни на тако нешто, можете грицнути пар урми у току једног дана.

Оно што је важно да напоменемо јесте да не треба узимати велике количине урми, због њихових калорија, али ће сасвим у реду и сасвим довољно бити да узмете од 3 до 4 урме дневно. То ће вам сасвим пријати и знаћете, а и ваш организам ће осетити да нисте претерали. Свакако вам у наставку представљамо и веома занимлијв рецепт, који ће вас одушевити и који ће вам помоћи да заволите урме, уколико их до сада нисте волели.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.