· · Коментари: 0
сан

Зашто треба да поставимо аларм за сат времена раније: Нове студије о спавању

Студије које се баве спавањем предлажу да је боље да подесимо аларм за један сат раније како бисмо смањили ризик од депресије.

1624451884_people-2537324_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Мала промена распореда спавања може да нам помогне да побољшамо расположење.

Време одласка на сапвање

Драстичне промене у навикама спавања можда нам се чине немогућим, али уколико би то могло да нам помогне нема разлога да не покушамо.

Прочитајте још: Дерматолог Милчић упозорава: Преплануо тен је гарантује флеке, а најопасније је ОВО зрачење

Ново истраживање истраживача са Универзитета у Колораду каже да би само један сат устајања пре уобичајеног времена помогло бољем расположењу и позитивно утицао на ментално здравље.

Раније студије показале су да, како их многи зову, "ноћне птице" имају двоструко већу вероватноћу да пате од депресије него ранораниоци без обзира на дужину спавања.

- Већ неко време знамо да постоји веза између времена спавања и расположења. Открили смо да је чак и сат времена ранији одлазак на спавање повезан са знатно мањим ризиком од депресије - рекла је виша ауторка студије Селин Ветер.

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Дакле, ако је ваше уобичајено време за спавање поноћ, потенцијално бисте могли да смањите ризик од депресије за 23 процента ако кренете у кревет у сат времена раније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.